Sofja para Çlirimit. Në mes – kisha “Shën Sofija”

Si Sofja u shpëtua nga zhdukja para 143 vjetëve

143 vjet më parë në prag të 4 janarit në kohën e Luftës Ruso Turke (1877-1878) Sofja ishte e kërcënuar të bëhej shkrumb e hi ndërsa popullsia e saj të masakrohej. Sidoqoftë një faktor i paparashikuar ndihmoi që kjo të parandalohet dhe qyteti të..

botuar më 21-01-04 7.35.PD
Shenjtorët Kirill dhe Metodij

40 vjet nga shpallja e vëllezërve të shenjtë Kirill dhe Metodij bashkëmbrojtës të Evropës

Më 30 dhjetor mbushen 40 vjet nga shpallja e vëllezërve të shenjtë Kirill dhe Metodij bashkëmbrojtës të Evropës nga Papa Gjon Pali II me Letrën Apostolike "Për Dinjitet të Pashembullt". Shenjtorët Kirill dhe Metodij janë ndër gjashtë..

botuar më 20-12-30 10.28.PD
Shpella

Një zbulim në Bullgari pajtoi Neandertalët dhe Homo sapiens

Fosile të gjetura në Bullgari tregojnë se Neandertalët dhe Homo sapiens kanë bashkëjetuar shumë më ngushtë sesa mendohej më parë, shkruan “Bild”. Të dhënat e ADN-së nga kockat në shpellën “Baço Kiro” tregojnë se njeriu modern ka imigruar në..

botuar më 20-12-29 7.07.MD

Një libër i pikturuar me dorë rindërton Sofjen nga e kaluara

Dhjetëra janë njerëzit të cilët kanë shkruar për Sofjen - qyteti i cili “rritet por nuk mplaket”, qyteti i përmbushur me tradita, i cili ruan kujtimin për kohëra të kaluara, qyteti i cili zhvillohet dhe shumë shpejt kthehet në një kryeqytet modern..

botuar më 20-12-29 7.15.PD

Dita e Shën Stefanit – “Kurorë nga dora e djathtë e Atij që Qëndron Lart”

Kisha Ortodokse Bullgare feston sot, më 27 dhjetor, kujtimin e Shën Stefanit, martiri i parë i krishterë. Në troparin i cili interpretohet për nder të Shën Stefanit, thuhet: “Ti ke bërë vepra të mira, martir i mirë i Krishtit dhe i..

botuar më 20-12-27 7.05.PD
Shën Naumi i Ohrit Çudibërësi

Sot nderojmë Shën Naumin e Ohrit Çudibërësin

Më 23 dhjetor Kisha Ortodokse përkujton Shën Naumin e Ohrit Çudibërësin - më i riu nga nxënësit e vëllezërve të shenjtë Kiril dhe Metodi. Ai mori pjesë në misionin e Moravisë të Kirilit dhe Metodit. U shugurua prift në Romë nga Papa Adriani II. Pas..

botuar më 20-12-23 12.09.MD
Shën Anastasia

Kisha Ortodokse Bullgare më 22 dhjetor kremton Shën Anastasiën

Anastasia lindi në shekullin e 3-të në familjen e një romaku fisnik dhe të pasur. Babai i saj ishte pagan, por nëna e saj ishte e krishterë. Ajo u rrit në besimin e krishterë. Anastasia ia kushtoi tërë jetën shërbimit të Zotit dhe të vuajturve...

botuar më 20-12-22 7.55.PD
Shtëpia e Botevit në Zadunaevka

I dhuruan Bullgarisë një pronë lidhur me jetën e revolucionarit Hristo Botev në fshatin Zadunaevka

Qeveria miratoi zotërimin falas nga shteti bullgar të një dhurimi të ndërtesave në Ukrainë, në të cilat revolucionari dhe poet Hristo Botev jetoi dhe punoi në periudhën e viteve 1866-1867. Këtë e njoftoi qendra e shtypit pranë qeverisë. Ndërtesat..

botuar më 20-12-16 6.38.MD

Një furrë romake prej 1500 vjetëve zbuluan gjatë gërmimeve ndërtimore në qytetin Silistra

Pajisja është krejtësisht e ruajtur dhe përbën një furrë pjekëse. Furra është në dy nivele. Në nivelin e poshtëm janë dy kamerat djegëse, në të cilat është ndezur zjarri, i cili e ka ngrohur skarën. Mbi skarë është kamera e sipërme e furrës. Skara ka një..

botuar më 20-12-13 6.15.PD

Sot kremtojmë ngjizjen e Shën Anës

Sot Kisha Ortodokse Bullgare kremton ngjizjes e Shën Anës. Shenjtorja konsiderohet si nëna e Shën Mërisë. Ajo është mbrojtëse e gruas, martesës, familjes dhe amësisë. Në kalendarin popullor festa është lidhur me zmadhimin e ditës, sepse sipas..

botuar më 20-12-09 10.27.PD