Dolmeni në zonën Naçovi Çairi rreth qytetit Topollovgrad është një nga më mirë të ruajturit tek ne

Dolmenët mijëvjeçarë – misteri i malit Sakar

Mali Sakar shtrihet në Bullgarinë Juglindore, jo larg nga kufiri me Turqinë. Ky është mali më i ulët bullgar dhe njëkohësisht është dhe një nga regjionet më dobët të populluara në vend. Flitet se, Sakar është djepi i një qytetërimi shumë të lashtë, i..

botuar më 20-08-23 6.05.PD

Flamuj dhe uniforma nga Lufta Ruso-Turke i tërheqin vogëlushët në Muzeun Historik Rajonal në qytetin Kjustendill

Fëmijët punojnë flamujt e kryengritjeve në punishten muze për fëmijët në qytetin Kjustendill. Tema gjatë muajit gusht i është kushtuar Luftës Çlirimtare Ruso-Turke nga periudha e viteve/ 1877-1878/, si dhe Çlirimit të qytetit Kjustendill nga..

botuar më 20-08-21 10.24.PD
Daniela Agre

Janë duke studiuar një kompleks të madh me një vend të shenjtë që nga epoka romake

Një objekt arkeologjik afër fshatit Strojno pranë Ellhovos ka potencial të madh që të shndërrohet në një destinacion të rëndësishëm turistik-kulturor në Evropën Juglindore. Gërmimet po zhvillohen nën udhëheqjen e Daniela Agre nga Instituti..

botuar më 20-08-20 12.34.MD
Perperikon

Profesori Ovçarov zbuloi një mauzole-rrotondë në Perperikon

Një mauzole-rrotondë që daton nga shekulli i VI zbuloi ekipi i profesorit Nikollaj Ovçarov në qytetin e lashtë shkëmbor Perperikon . Arkeologët gërmuan një godinë e cila ka vetëm disa analogë në Perandorinë e Vonshme Romake. Plani i ndërtesës përbën një..

botuar më 20-08-16 12.45.MD

16 gushti - ditë për nderim dhe homazhe për kujtesën dhe veprën e të përnderuarit Joakim Osogovski

Populli bullgar ka katër mbrojtës qiellorë. Këta janë atë të shenjtë, të cilët e kanë kaluar jetën e vet në ndonjë vend të vetmuar dhe të cilët kanë shënuar jetën shpirtërore të popullit tonë. Prej shekujve të tërë bullgarët me një rigorozitet ruajnë..

botuar më 20-08-16 6.00.PD

Kremtojmë Fjetjen e Hyjlindëses Mëri - një nga festat më të respektuara në botën e krishtere

Çdo vit më 15 gusht Kisha Ortodokse Bullgare shënon festën e madhe të krishtere – Fjetjen e Shën Mërisë. Populli e quan këtë festë – Hyjlindësen e Tërëshenjtë. Kjo është dita e vdekjes së Shën Mërisë. Në të gjitha kishat dhe manastiret kryhet..

botuar më 20-08-15 5.35.PD

Fillojnë gërmime në pesë objekte arkeologjike pranë qytetit Pleven

Pesë ekipe arkeologjike fillojnë gërmime në rajonin e qytetit Pleven të Bullgarisë Qendrore Veriore. Drejtori i Muzeut Historik Regjional në Pleven arkeologu Vollodja Popov tha se gërmimet pranë fshatit Telish do të jenë me rëndësi të madhe sepse bëhet..

botuar më 20-08-11 10.19.PD

Shndërrimi i fytyrës së Shpëtimtarit Krisht - festë e cila forcon besimin dhe jep kurajë për kalimin e vështirësive

Më 6 gusht Kisha Ortodokse Bullgare feston Metamorfozën /Shndërrimin/ e Shpëtimtarit Krisht - një nga datat më të ndritshme në kalendar. Sipas teksteve të ungjillit, në këtë ditë Krishti zbulon përpara tre prej dishepujve të vet origjinën e tij..

botuar më 20-08-06 5.35.PD
Akve Kalide

Pranë qytetit Burgas arkeologë zbuluan monedha nga shekulli IV

Gjatë gërmimeve te “Akve Kalide” në afërsi të qytetit bregdetar Burgas, arkeologët zbuluan më se 40 monedha, shumica prej të cilave nga shekulli i IV. Para BTA-së udhëheqësi shkencor i kompleksit arkeologjik Dimço Momçillov tha, se u gërmuan më se 50..

botuar më 20-08-02 1.18.MD

Ministria e Kulturës lëshon para për studimin dhe konservimin e kalasë në baskinë Tvërdica

Mbeturinat nga kalaja-qytet Verdica, në tokën e Tvërdicës (në pjesën Qendrore të Bullgarisë Jugore) do të studiohen dhe do të konservohen, njoftoi Agjencia Telegrafike Bullgare. Për këtë qëllim, Ministria e Kulturës i ofron 18 000 leva /afro 9 000 euro/..

botuar më 20-08-02 6.05.PD