Sinagoga e Sofjes mbushi 100 vjet

ftp://files.bnr.bg/sites/sq/Lifestyle/HistoryAndReligion/24092009_sofia_synagogue_100years/audio01_alb_23_09_09.mp3 Sinagoga e Sofjes është projektuar nga arkitekti i njohur austriak Grynanger, dhe përveç me bukurinë e saj njihet dhe me akustikën e..

botuar më 09-10-11 10.39.PD

Ekzark Stefan I

Ekzark Stefan I (1878 - 1957)Foto: pravoslavieto.com Më 7 shtator u mbushën 131 vjet i lindjes së Ekzarkut Stefan I – një prej personaliteteve më interesante dhe me influencë në vendin tonë gjatë gjysmës së parë të shekullit XX. Zakonisht kur flitet..

botuar më 09-10-11 10.39.PD

Zahari Stojanov – njëri nga ideologët dhe pjesëmarrësit më aktivë në Bashkimin e Bullgarisë

Më 6 shtator Bullgaria kremton njërën prej ngjarjeve më të rëndësishme në historinë e saj - Bashkimin e Bullgarisë Veriore dhe Jugore. Me Bashkimin e vitit 1885 përfundoi një padrejtësi historike, e cila e ndau Bullgarinë në dy pjesa pas Çlirimit nga..

botuar më 09-10-11 10.39.PD

22 shtatori – Dita e pavarësisë së Bullgarisë

Princi Ferndinand mbërrin në Kuvendin Popullor më 22 shtator 1908.Fotografi arkivore Më 22 shtator të vitit 1908 në kryeqytetin e vjetër bullgar Veliko Tërnovo, princi Ferdinand shpalli publikisht pavarësinë e Bullgarisë. Ky akt hodhi poshtë njërën..

botuar më 09-10-11 10.39.PD

Beteja pranë Dojranit – një operacion i shkëlqyeshëm i Ushtrisë Bullgare

Ushtarakë dhe oficerë bullgarë pranë liqenit Dojran, viti 1916.Fuqia dhe koordinimi i shkëlqyeshëm i artilerisë bullgare kishte rëndësi të madhe për fitimin.Foto: bgsoldier.eamci.bg dhe vi-books.com Më 16 shtator Bullgaria shënon vjetorin e betejës së..

botuar më 09-10-11 10.39.PD

Shën Sofia – mbrojtëse e kryeqytetit bullgar

Bazilika "Shën Sofia" ia ka dhënë emrin kryeqytetit të sotëm bullgar. Tempulli është ndërtuar në këtë vend gjatë shekullit IV, kurse ndërtesa e sotme është nga shekulli VI. Një vend të posaçëm në të zë ikona e martireve të shenjta Sofia, Besa,..

botuar më 09-10-11 10.39.PD

45 vjet nga zgjedhja e himnit të ri të Bullgarisë

ftp://files.bnr.bg/sites/sq/Lifestyle/HistoryAndReligion/09092009_national_anthem_45years/Mila_Rodino.mp3 Për ne, bullgarët, ka shenje muzikore të cilat i njohim si një nga tonat. Pavarësisht në cilën pikë të planetit jetojmë. Doemos një prej tyre..

botuar më 09-10-11 10.39.PD

6 Shtatori - Dita e bashkimit të Bullgarisë Veriore dhe Jugore

"Bullgaria e bashkuar" - litografi e Nikollaj Pavlloviçit Më 6 shtator të vitit 1885 populli bullgar kreu një nga veprat më të shënuara në historinë e tij të re – bashkimin e dy pjesëve të Bullgarisë – pjesën veriore me atë jugore. Ajo ditë..

botuar më 09-10-11 10.39.PD

Shpallja e pavarësisë bullgare dhe pasojat e saj

Manifesti i shpalljes së pavarësisë bullgareFoto: Arkivi Qendror Shtetëror Më 22 shtator të vitit 1908, 30 vjet pas rimëkëmbjes së shtetit bullgar, ai u shpall zyrtarisht i pavarur. Kjo ngjarje kishte një rëndësi kolosale, jo vetëm për vendin, por dhe..

botuar më 09-10-11 10.39.PD