Programi i ditës

MË THUAJ...

MË THUAJ...Rubrika “Më thuaj...” na takon me bullgarët nga afër dhe nga larg. Për titullin e saj janë përdorur radhët e para të himnit të emigrantëve – “Më thuaj o re e bardhë”, një vjershë eshkrimtarit, poetit dhe përkthyesit të njohur bullgar Ran Bosilek. Sot mbi 2 mln bullgarë janë diku në botë – ata jetojnë, punojnë, kujdesen për fëmijët e tyre dhe e “ndërtojnë” Bullgarinë e vet larg kufijve të saj. Tregimet dhe bisedimet me ta dhe për ta provokojnë mallëngjim dhe ndenja atdhedashëse, shkaktojnë nostalgji dhe trishtim për mëmëdheun...

Ekipi i Radio Bullgarisë e krijoi këtë rubrikë me shumë dashuri, duke menduar për bullgarët dhe kulturën bullgare larg atdheut... që të tregojë për gëzimet dhe vështirësitë, për sukseset dhe vendimet e rëndësishme në jetën e bashkatdhetarëve tanë në mbarë botën.

Do të gëzohemi në qoftë se ju i vazhdoni historitë e atyre me të cilat ju takojmë dhe për të cilët ju tregojmë!

Mund të na shkruani në postën tonë elektronike: radiobulgaria@bnr.bg

Astrofizikani bullgar Dejan Mihajllov ecën në hapat e Stephen Hawking

Çështjet e mëdha – për origjinën e Gjithësisë, për udhëtimin në kohë, për ekzistencën e inteligjencës jashtëtokësore, për arritjen e planetëve të tjerë – e provokojnë shkencëtarin e ri Dejan Mihajllov që nga fëmijëria. Që kur ka qenë djalosh i..

botuar më 19-12-16 3.00.MD
Valle e përfaqësuesve të pakicës bullgare në Shqipëri në qendër të Tiranës

Mësimi i gjuhës bullgare – prioritet për bullgarët në Shqipëri

Në vazhdim të shekujve territori i Shqipërisë së sotme ka hyrë në kufijtë e shtetit bullgar. Në një intervistë për Radio Bullgarinë para disa muajsh historiani Jordan Kolev tha se popullsia bullgare në Shqipëri është autoktone, ashtu siç është dhe ajo..

botuar më 19-12-12 9.05.PD
Diana Gllasnova

Bullgarët në Kroaci nuk janë aty që dje...

Turistët bullgarë bëjnë shaka se kudo që të shkojnë takojnë bullgarë. Dhe Kroacia është një nga vendet, për të cilat kjo është e vërtetë. Shteti, i cili është anëtari i fundit (tani për tani) dhe i 28-të i Bashkimit Evropian (që nga 1 korriku 2013)..

botuar më 19-12-04 3.44.MD

Për jetën e bullgarëve në Shqipëri

Këto ditë tërë Evropa ndjek me shqetësim situatën në Shqipëri pas tërmetit të tmerrshëm më 25 nëntor. Si shumë shtete të tjera, edhe Bullgaria shprehu përkrahjen e vet, duke dërguar ndihmë humanitare, ndërsa qeveria livroi për këtë qëllim 200 000 leva..

botuar më 19-11-29 5.13.MD
Kryetari i Asociacionit të Mediave Bullgare nëpër Botë dhe drejtor i përgjithshëm i Agjencisë Telegrafike Bullgare Maksim Minçev mbylli zyrtarisht Takimin e 15-të Botëror të Mediave Bullgare, i cili u mbajt në Tiranë

Takimi botëror i mediave bullgare vuri në rendin e ditës çështje kyçe për diasporën bullgare

Në më se 40 shtete nga Evropa, Amerika Veriore dhe Jugore botohen gazeta, revista dhe ueb sajte të cilët janë të orientuara ndaj diasporës bullgare. Përfaqësues të tyre bashkë me gazetarë nga Bullgaria, diskutuan në kryeqytetin e Shqipërisë Tiranë..

botuar më 19-11-25 2.25.MD

Në Tiranë fillon Takimi Botëror i Mediave Bullgare

"Mediat dhe prioritetet kombëtare"– me këtë moto do të zhvillohet Takimi i XV-të i Mediave Bullgare, i organizuar nga Agjencia Telegrafike Bullgare dhe Asociacioni i Mediave Bullgare në Botë nga 22 deri më 25 nëntor në kryeqytetin shqiptar..

botuar më 19-11-22 2.01.MD

Elisaveta Bellobradova për magnetizmin e Besarabisë dhe për bullgarët në këto troje

Rajoni Besarabia emri i të cilit vjen nga dinastia e vojvodëve vllahë Besarabi, ishte pjesë e shtetit bullgar deri në fund të shekullit X. Pas kësaj territori u pushtua nga fiset kumanë, peçenegë dhe mongolë, si dhe nga besarabët në shekullin XIV...

botuar më 19-11-19 12.22.MD

Rajna Manxhukova: Gjithnjë e më shumë bullgarë nga Besarabia flasin me fëmijët e tyre në gjuhën ruse

29 tetor është dita, në të cilën bullgarët e Besarabisë së Moldavisë dhe Ukrainës shënojnë festën e tyre. Por me sa duket, me rëndësi më të madhe sesa është festa e tyre, është vetë popullarizimi i komunitetit bullgar atje. Bullgarët e parë,..

botuar më 19-10-29 3.42.MD

Shkencëtari Atanas Radenski: Kur i respekton njerëzit, nuk do të vjedhësh prej tyre

Atanas Radenski - një nga shkencëtarët e suksesshëm jashtë kufirit, u kthye në atdhe, që të prezantojë romanin e tij të dytë “Shpëtimtarja”. Pas rënies së regjimit totalitar tek ne ai niset për në Amerikë dhe sot është profesor në shkencat kompjuterike..

botuar më 19-10-24 11.45.PD

Një platformë online u ndihmon bullgarëve të vegjël jashtë shtetit të mësojnë gjuhën e tyre amtare

Në sajë të një platforme online fëmijët bullgarë, të cilët jetojnë jashtë shtetit do të mund të mësojnë gjuhën bullgare në shtëpi. Pavarësisht se në cilin vend jeton, secili do të mund të mësojë në sajtin e akademisë së gjuhës bullgare "Srichka".  Me..

botuar më 19-10-05 8.50.PD