Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Marina e Zjarrtë - një legjendë botërore e krishterë dhe traditat bullgare

Foto: BTA

Gjatë ditëve më të nxehta në mesin e muajit korrik bullgarët ortodoks nderojnë Shën Martiren e Madhe Marina. Vajza 16 vjeçe e cila ka refuzuar të mohojë besimin e vet tek Krishti, u vra gjatë vitit 289. Për bullgarët shenjtorja është Marina e Zjarrtë, simbol i zjarrit qiellor, përkrahëse e korrjes, e fushave dhe e mbjelljeve. Kjo ka lidhje dhe me traditat e lashta pagane - ditët e nxehta në mesin e muajit korrik që nga kohërat më të lashta janë festuar për nder të stuhisë së zjarrtë. Shën Marina është përkrahëse e ujërave dhe mbrojtëse e Bregdetit Jugor të Detit të Zi. Kurse në qytetin Plovdiv u pritën eshtrat e shenjtores dhe në vazhdim të disa ditëve besimtarët kishin mundësi të përkulen në shenjë nderi përpara tyre në kishën me të njëjtin emër në këtë qytet.

Më shumë nga rubrika

Të Lidhurit e Mishit përgatitin të krishterët ortodoksë për kreshmën e madhe para Pashkës

Të Lidhurit e Mishit janë një festë e krishtere e cila çdo vit ndërron datën në varësi të Pashkës së Madhe. Sipas kanunit kishtar Të Lidhurit e Mishit janë ditën e diele 8 javë para Ringjalljes së Jezus Krishtit. Sivjet Të Lidhurit e Mishit bien më..

botuar më 20-02-23 8.45.PD

19 shkurti – Dita e Apostullit të Lirisë Bullgare

19 shkurti është data, në të cilën çdo vit përulemi kokë dhe mbajmë heshtje para veprës së madhërishme dhe vdekjes heroike të njërit prej luftëtarëve më të mëdhenj për çlirimin dhe prosperitetin e popullit – Vasill Ivanov Kunçev – levski. Më 19..

botuar më 20-02-19 3.09.MD

Amanetet e Levskit janë Bibla jonë kombëtare

“Historia jonë nuk t’ia bashkëngjitë meritat e mia ndokujt tjetri “, thotë Apostulli i lirisë bullgare Vasill Levski. Sot, 147 vjet pas vdekjes së tij heroike, këto fjalë janë po kaq të vërteta, kurse imazhi dhe veprimtaria e Apostullit, zënë një vend të..

botuar më 20-02-18 4.17.MD