Një kishë nga shekulli i VI-të zbuluan arkeologët në rajonin e qytetit Gabrovo

profesor Hitko Vaçev
Foto: museumvt.com

Kisha e sapo zbuluar në rajonin e qytetit Gabrovo me një nef nga periudha e herët bizantine është me përmasa 20 me 10 metra. Është ndërtuar prej blloqeve travertin, me disa radhë me tulla, kurse dyshemeja është shtruar me pllaka prej qeramike. Ka pasur dy hyrje nga pjesa jugore dhe perëndimore dhe pjesë e oltarit është formuar në mënyrë interesante - me qenë se pranë absidës është ndërtuar sintron - stola të renditura në formën e shkallës, në të cilat janë ulur personat fetarë, kurse në vendin qendror ka pasur fron episkopal, vuri në dukje drejtuesi i ekspeditës profesor Hitko Vaçev. Ai shpjegoi se, nën oltar është gjetur një hapësirë e vogël në të cilën mbase janë ruajtur eshtrat e ndonjë shenjtori, të cilat mjerisht nuk janë ruajtur. Nga e gjithë arkitektura e kishës bëhet e qartë se kjo është një kishë kryesore për episkopinë ku datimi bëhet sipas monedhave të zbuluara në vend gjatë gërmimeve – sh. VI.

Profesori Hitko Vaçev dhe ndihmësi i tij Filip Petrunov nga Instituti Arkeologjik Kombëtar me muze pranë Akademisë Kombëtare të Shkencave kanë studiuar terrenin gjatë muajit qershor dhe korrik në lidhje me ndërtimin e tunelit nën majën Shipka (ky tunel do ta lidhë Bullgarinë Jugore me Bullgarinë Veriore dhe do të kalojë nën malin Stara Pllanina). Arkeologët mendojnë se, kisha e porsazbuluar tashmë është dokumentuar dhe nuk do të pengojë punimet e mëtejshme të ndërtimit.

Më shumë nga rubrika

Muzeu historik në qytetin Ruse

Bukuritë arkitekturore të qytetit Ruse - Vjena e vogël në Ballkan

Qyteti Ruse është një nga qytetet bullgare me histori që mund të ndiqet  deri në lashtësinë e thellë. Fakti se është i vendosur mbi bregun e lumit Danub, e përcakton popullimin në rajon përpara  dhe pas Krishtit. Gjatë historisë mijëvjeçare të..

botuar më 19-12-08 11.30.PD

Penço Semov – “Rockefelleri bullgar”, i cili lindi i varfër dhe krijonte tërë jetën

Penço Semov është një prej krijuesve të industrisë moderne të Bullgarisë së çliruar. Ai ka lindur në vitin 1873 në fshatin Cvjatkovci të Gabrovos. Penço Semov nuk ka bërë studime në universitete të huaja, por zgjuarsia e tij dhe qëllimi për t’u..

rinovuar më 19-12-05 6.32.MD

Arkivi i manastirit bullgar në Malin e Shenjtë fsheh sekrete të shumta për shkencëtarët

Thesari i dokumenteve të shumta, dorëshkrimeve dhe librave të shtypur, të cilat i ruan manastiri “ Shën Martiri i Madh Gjergji Zograf ” prej shekujve, mblodhi në një konferencë ndërkombëtare në Universitetin e Sofjes shkencëtarë nga Evropa dhe Amerika...

botuar më 19-11-30 3.10.MD