Programi i ditës

“Libri i madh i festave dhe zakoneve bullgare” – një enciklopedi e vlershme për ritualet tona

Foto: spisanie8.bg

Autorët e këtij libri të shumëpritur janë doc. Vihra Baeva dhe doc. dr. Vesellka Tonçeva nga Institutit i Etnologjisë dhe Folkloristikës me Muze Etnografik pranë Akademisë Bullgare të Shkencave – studiuese të njohura të traditave dhe ritualeve tona. Libri është i destinuar për ata lexues, që shfaqin interes për folklorin tonë, ose duan të mësojnë më shumë për zakonet dhe ritualet tona. Për theksat e “Librit të madh të festave dhe zakoneve bullgare” na tregoi më shumë doc. Vesellka Tonçeva:

“Ne përdorim shumë letërsi, arkiva, libra të vjetër, por u mbështetëm edhe te puna në terren. Edhe të dyja kemi incizime të ritualeve të ndryshme, jemi zhytur thellë në këtë pjesë të kulturës sonë tradicionale. Libri tregon shumë gjëra të njohura për publikun e gjerë, por ka dhe shumë fakte të panjohura për traditat tona. Ai i është kushtuar kalendarit të riteve tona, atyre festave të cilat janë fiksuar në muaj. Është shkruar në një gjuhë të kuptueshme, u është destinuar nxënësve, por mund të lexohet nga çdonjëri i cili tregon interes për traditat, simbolet dhe mitologjinë bullgare. Brenda ka gjithçka. Ne kemi shkruar artikuj të veçantë të vegjël, kushtuar simboleve, imazheve për zakonin përkatës. Për shembull ka artikuj për shtojzovallet, murtajën, vezën, si dhe për kafshët, të cilat hasen në simbolikën e festave – bleta, bualli, lopa, kali, ariu, gjithashtu simbolet e ujit, zjarrit, gjyshes, Pizhos dhe Pendës, imazhi i Shën Mërisë në folklor, simbolet e kryqit. Në të njëjtën kohë ne kemi bërë aluzion për kohën moderne. Tregojmë për elementet e reja në festa dhe për kohën bashkëkohore. Sot në punën tonë në terren vazhdimisht po vëzhgojmë se çfarë po ndodh me këtë kulturë. Ajo është një organizëm i gjallë, i cili po zhvillohet. Koha e sotme nuk mund të mos e ndikojë. Po jetojmë në botën globale të internetit. Shpresoj se ky libër do të arrijë te sa më shumë njerëz dhe do të jetë i dobishëm në rikrijimin e festave. Në shumë rajone njerëzit bëjnë prova për t’i rikrijuar zakonet e vjetra. Tashmë nuk i ka gjyshet, të cilat mund të na tregojnë për zakonet e vjetra. Bëhet fjalë jo vetëm për veprime, por dhe për besime, përfytyrime, simbole. Kur njeriu i di këto gjëra, ai bëhet më i pasur, zhvillon ndjenjën e vet për kulturën dhe shpirtin bullgar. Shpresoj të mos duket tepër patetike, por ne kemi një pasuri të madhe, e cila na jep forcë dhe ne nuk duhet ta harrojmë këtë. Duhet t’i mbajmë mend rrënjat tona. Jemi përpjekur për ta bindur lexuesin se kultura jonë tradicionale është një përzierje mes krishterimit dhe folklorit, besimeve para pranimit të fesë së krishterë dhe praktikave nga kalendari i ri dhe nga ai i vjetër. Në fund themi se do të gëzohemi në qoftë se çdo një lexues kërkon rrënjat e veta – në qoftë se i pyet njerëzit e plakur, duke kërkuar diçka për fshatin e tij, ose për qytetin e tij të lindjes. Ne jemi duke përjetuar një rikthim drejt traditave, gjë të cilën e dëshmojnë tubimet e shumta që organizohen kohët e fundit. Njerëzit kanë nevojë për festat. Ky është një përjetim kolektiv, një energji e bukur.”Autoret Vihra Baeva dhe Vesellka Tonçeva“Libri i madh i festave dhe zakoneve bullgare” do të promovohet në sallonin e madh të Akademisë Bullgare të Shkencave (godina pranë Parlamentit) më 24 shtator nga ora 18.00. Libri u botua që gjatë muajit korrik, por autorët vendosën për ta promovuar pas fillimit të vitit të ri shkollor.

Foto: arkiv personal

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

Një ekspozitë qeramike nga Republika Çeke po viziton Burgasin

Ekspozita e stilistit të famshëm çek të porcelanit dhe qeramikës Roman Shedina mbetet pjesë e programit kulturor të Qendrës Çeke në Bullgari. Pas vizitës në Sofje, ajo mund të shihet në Burgas deri në fund të gushtit. Ekspozita është pjesë e..

botuar më 22-08-06 11.15.PD

Ndalesat e transportit publik në Sofje shkëlqejnë me pamje nga vende të ndryshme

11 stacione të transportit publik në Sofje morën një pamje të re. Ato janë pjesë e nismës "Arti për Diplomacinë" (“Art4Diplomacy”) të Petja Ilievës, e cila i shndërroi konstruksionet e tyre në një hapësirë ekspozite me imazhe arkitekturore të..

botuar më 22-08-05 7.15.PD

Strauss nën yjet e Bullgarisë me Orkestrën e Pallatit të Vjenës Schönbrunn

“Gala Strauss” me Orkestrën e Schönbrunn të Vjenës do t'u ofrojë bullgarëve dhe mysafirëve të vendit tonë një rrugëtim muzikor nëpër kohërat e dinastisë Strauss dhe trashëgiminë e saj. Orkestra po përgatitet për një turne në Bullgari, i cili do të..

botuar më 22-08-02 4.47.MD