Bletarët ngulin këmbë për ndalimin evropian të pesticideve sintetike

Foto: BGNES

Bullgaria u përfshi në Iniciativën Civile Evropiane “Le t’i shpëtojmë bletët dhe bujqit”, e cila filloi më 25 nëntor. Nëpërmjet grumbullimit të së paku 1 mln nënshkrimeve fushata ka qëllim të shkaktojë ndryshime legjislative të nivelit evropian për ndalimin e pesticideve sintetike. Ngulet këmbë që gjatë vitit 2030 përdorimi i tyre në bujqësi të ndalohet 80 për qind, duke filluar me ato që janë më të rrezikshme, ndërsa gjatë vitit 2035 eksploatimi i tyre të ndalohet krejtësisht. Vetëm bujqësia e lirë nga pesticidet mund të sigurojë ushqimin për brezat e tanishëm dhe të ardhshëm dhe t’u përgjigjet sfidave, rrjedhim i ndryshimit të klimës, mendojnë organizatorët e iniciativës civile. Çdo vit te ne preparatet helmuese asgjësojnë dhjetëra mijë familje bletësh. Prandaj bletarët bullgarë shpresojnë të grumbullojnë minimum 15 mijë nënshkrime kundër përdorimit të pesticideve.

Më shumë nga rubrika

“Vegja e Krishtlindjes” për fëmijët dhe të rriturit kureshtarë

Duhet t’i duash shumë fëmijët, që të mund të shpikësh një program të tillë. Janë zhvilluar mbi 200 aktivitete, kurse fillimi është gjatë vitit 2015. Fare në frymën e ditëve tona të përditshme të internetit, pa bërë përpjekje të veçanta, vogëlushët..

botuar më 19-12-12 10.35.PD
Valle e përfaqësuesve të pakicës bullgare në Shqipëri në qendër të Tiranës

Mësimi i gjuhës bullgare – prioritet për bullgarët në Shqipëri

Në vazhdim të shekujve territori i Shqipërisë së sotme ka hyrë në kufijtë e shtetit bullgar. Në një intervistë për Radio Bullgarinë para disa muajsh historiani Jordan Kolev tha se popullsia bullgare në Shqipëri është autoktone, ashtu siç është dhe ajo..

botuar më 19-12-12 9.05.PD

“Rendimenti” i pasur i medaljeve i olimpikëve bullgarë në shkencat natyrore

Shtatëdhjetë e nëntë medalje dhe certifikata nga olimpiadat ndërkombëtare – ky është bilanci vjetor për skuadrat e nxënësve bullgarë në olimpiadat ndërkombëtare të shkencave natyrore. Në takimin e tyre vjetor në Muzeun Arkeologjik Kombëtar erdhi..

botuar më 19-12-11 2.54.MD