Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një sërë shpendësh ujorë preferojnë të kalojnë dimrin në Bullgari

Foto: BTA

Sipas të dhënave të Shoqatës Bullgare për Mbrojtjen e Shpendëve, Bullgaria është një vend i preferuar nga një sërë shpendësh ujor për kalimin e dimrit. Akoma në fillim të muajit dhjetor qenë vënë re grumbullimet e para të llojeve veriore si patat ballëbardhe dhe ato gushëkuqe, zhytëset e të tjera, të cilët rregullisht e kalojnë dimrin në vendin tonë. Në fund të vitit të kaluar një ekip të shoqatës vëre numrin rekord të patave të mëdha ballëbardha të cilat e kalojnë dimrin në rajonin e ultësisë Svishtov-Belenska - afro 75 mijë individë. Një ekip tjetër i shoqatës regjistroi llojin jashtëzakonisht të rrallë për vendin tonë të pulës me mjekër në rajonin e liqenit Durankullak. Në periudhën e monitorimit të rregullt në liqenet e Burgasit janë saktësuar mjellma tundre dhe një grumbullim i madh prej mbi 600 rosa kryebardhë. Bullgaria është një vend i preferuar dhe për lloje të cilat janë të përfshira në Listën e Kuqe Botërore. Gjatë vitit 2020 zhvillohet regjistrimi ndërkombëtar i mjellmave qafe drejtë dhe tundra. Qëllimi është të mund të ndiqen ndryshimet në gjendjen e popullimit të llojeve të vërejtura, gjë e cila është treguese për ndryshimet në mjedisin në të cilin jetojnë shpendët dhe njerëzit. Në kontekstin e ndryshimeve klimatike studimet  janë shumë të rëndësishme dhe aktuale. Në regjistrimin ndërkombëtar marrin pjesë afro 15 000 ekspertë dhe vullnetarë nga e gjithë bota. Ai zhvillohet në më shumë se 100 vende dhe përfshin rreth 25 000 zona të lagështa.

Më shumë nga rubrika

Shkollë e cila të jep krahë

Për 17 vjetët e fundit në Bullgari janë mbyllur mbi 1000 shkolla. Shkollat fillore në vendbanimet e vogla shpesh zhvillojnë një luftë të vërtetë për të shpëtuar. Në rajonet me popullsi dominuese nga pakicat, zotërimi i dobët i gjuhës bullgare nga nxënësit..

botuar më 20-01-17 12.02.MD

Mikaella e buzëqeshur rritet në një botë të lumtur

4-vjeçarja Mikaella i njeh të gjitha germat, di përmendsh të gjithë alfabetin dhe reciton vjershën “Fjala amtare, magjepsëse dhe e ëmbël”. Sipas mjekëve, ajo mbase nuk duhej t’i dinte këto gjëra. Mikaella ka lindur me sindromën Dawn. Kur i ka dhënë..

botuar më 20-01-16 2.14.MD

Nga podiumet botërore të modës deri tek ferma biologjike në fshatin Akanxhievo

Në jetën e Valentina Dimitrovës dhe të Kristian Vasilevit ka nga çdo gjë – shkëlqimi i modës botërore dhe drita e aparatit fotografik, dashuria e ndezur fare rastësisht në skajin tjetër të botës, entuziazmi i të sapokthyerit në atdhe, zhgënjimi pas..

botuar më 20-01-14 1.40.MD