Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Analizues: Biznes në politikë ose politikë në biznes

Për Vasill Bozhkovin dhe për të ardhmen e tij politike

Sende antike nga Muzeu “Vasill Bozhkov”​
Foto: BGES

Në fillim të qershorit biznesmeni VasillBozhkov i cili fshihet në Dubaj sepse kundër tij prokuroria e specializuar bullgare ngriti dhjetëra akuza, shpalli se do të hyjë në politikën bullgare. Para dy ditësh në Facebook ai lajmëroi, se projekti i tij politik do të quhet “Vera Bullgare” dhe botoi në profilin e tij një anketë me pyetjen: “A do të më përkrahni për një projekt të ri politik?” deklarata e tij tërhoqi vëmendjen e shoqërisë dhe analizuesve politikë.

Megjithëqë politika nëpërmjet Facebook-ut të mos jetë e vërtetë siç thekson politologu Boris Popivanov:

“Potencial për projekt politik me vete deri tashti biznesmenë bullgarë nuk kanë treguar. Kishte prova të hyjnë në politikë me parti të veta politike, por në terësi ato u dështuan ose ishin në politikë jo më shumë se një mandat. Nuk mendoj se rasti i tanishëm mund të ndryshojë tendencën. Për më tepër se bëhet fjalë për një figurë e cila nuk mund të kthehet edhe në Bullgari, të mos flasim se si do të realizohen idetë e tij.”

Sipas sociologut Jurij Asllanov, Vasill Bozhkov nuk disponon potencial të vet politik, por mund të ndryshojë raportin midis forcave politike. Të diktuar nga ofendimi dhe dëshira për revansh – kështu Asllanov shpjegon qëndrimin e “bosit të bixhozit”.

“Nuk mendoj, se Bozhkov është një njeri i cili nuk e vlerëson objektivisht situatën. Ai duhet të ketë të qartë se nuk është figura tërheqëse, e cila mund të akumulojë energji. Mirëpo, mund të ndihmojë projekte të tjera me financa.”

Si një lojë të menduar dhe naive të politikës e cakton sociologu Andrej Rajçev dëshirën e biznesmenit të akuzuar të realizojë projekt politik, me të cilin të rrëzojë qeverinë e Bojko Borisovit, siç tha vetë Bozhkovi në një intervistë për agjencinë “Bllumbërg”.

“Shanset e tij janë pothuajse zero – thekson Rajçevi. – Bullgarët i urrejnë të pasurit sepse mendojnë se u pasuruan në mënyrë të pandershme në vitet e tranzicionit.  Në se Bozhkovi do të përkrahë ndonjë formacion tjetër politik atëherë mund të bëhet deputetë dhe që këtu të fitojë mbrojtje për shkak të imunitetit gjë pas së cilës të kthehet në Bullgari. Sidoqoftë ai ndjehet i ofenduar. Megjithëkëtë e dozon hapat.”

Politologu Stojço Stojçev gjithashtu mendon, se Bozhkovi nuk tërheq simpatitë e njerëzve me mbivendosjen e vet në hapësirën publike. Stojçevi e trajton deklaratën për projekt politikë si një dukuri “jo e shëndetshme” në shoqërinë tonë.

“I shëmtuar është qëndrimi për projekte në politikë. Mirëpo ai u imponua. Projekti është një gjë e cila nuk zgjatet shumë sepse ai mbaron kur qëllimet realizohen. Projekti nuk përbën një vizion për prani afatgjatë. Një projekt eventual i Bozhkovit mund të jetë me afat deri në zgjedhjet”, konkludon Stojço Stojçevi.

Me materiale nga programi “Horizont” i Radios Kombëtare Bullgare

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Pllamen Nikollov

Reagimet e para pas shpalljes së kandidaturës së Pllamen Nikollovit për kryeministër

Partia “Ka një popull të tillë” - ITN do të kërkojë mbështetje për projekt-kabinetin e saj me Kryeministrin Pllamen Nikollov nga “Bullgaria Demokratike” dhe “Ngrihu.bg! Ne po vijmë!”. Kryetari i grupit më të madh parlamentar, Toshko Jordanov, tha..

botuar më 21-07-30 8.22.MD

Ngjarjet me adresë ballkanike

“Mini Shengen” bëhet “Ballkani i hapur”, Bullgaria po kështu është e ftuar “Ballkani i Hapur” (Open Balkans) - kështu do të quhet iniciativa regjionale për një hapësirë të lirë ekonomike midis Shqipërisë, Serbisë dhe Maqedonisë së..

botuar më 21-07-30 2.02.MD

A do të ketë shumicë solide për formimin e qeverisë së re?

Pika kontakti mbi disa çështje kryesore politike dhe udhëzime për veprim – kështu më shkurtimisht mund të përshkruhen konsultimet e mbajtura gjatë fundjavës midis partisë “Ka një popull të tillë” dhe partive të prezantuara parlamentare, me përjashtim të..

botuar më 21-07-27 1.16.MD