Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Gjurmët e lashta në trojet bullgare: Megaliti i Buzovgradit

Foto: BGNES

Njerëzit e lashtë kanë besuar se lindja e diellit simbolizon lindjen e njeriut, kurse perëndimi – vdekjen dhe kalimin në mbretërinë e të vdekurve. Stërgjyshërit tanë kanë ndërtuar observatorë të tyre astronomikë dhe objekte shkëmbore, ku e kanë pritur dhe e kanë dërguar diellin, duke drejtuar lutje ndaj perëndive.

Supozohet se Megaliti afër Buzovgradit është përdorur pikërisht për këtë. Por kush e ka krijuar këtë grumbull kolosal prej copash shkëmbore në buzë të hendekut? A është e mundur që këta shkëmbinj kolosalë të jenë fryt i natyrës, ose ata janë vepër e krahut të njeriut?

Përgjigjet e këtyre pyetjeve mund t’i gjeni në artikullin tone “Megaliti afër Buzovgradit, ose dera ndaj botës së përtejme”. Ju urojmë lexim të këndshëm!


Më shumë nga rubrika

Martin Rallçevski

Besimi është thelbi dhe kuptimi i jetës së njeriut për Martin Rallçevskin

“Unë me shpirt jam këtu në Bullgari dhe prandaj fare nuk e kam të vështirë të shkruaj për të, duke jetuar në mijëra kilometra larg”. Këtë e tha përpara ca kohe shkrimtari Martin Rallçevski. Autori i cili ka lindur në Sofje është autor i afro 10 librave,..

botuar më 20-07-04 4.10.PD

Tutrakani tregon për traditat e peshkimit në Danub

A keni qenë në Tutrakan? Në fillim të shekullit XX kjo qytezë e vogël që ndodhet afër ujërave të lumit të dytë evropian për nga gjatësia ka qenë qendra e peshkimit me ndikim më të madh në Bullgari. Atje ka një vendbanim peshkatarësh, i cili sot..

botuar më 20-06-27 7.00.PD

Peshkim në qendër të Sofjes – mision i mundshëm!

Për shumë njerëz ideja për të peshkuar në qendër të Sofjes është absurde. Megjithatë peshkimi në mjedisin urban fiton një popullaritet gjithnjë e më të madh. Më shumë hollësi mund të lexoni në artikullin tonë “Mos i ha ëndrrat e tua!” ose..

botuar më 20-06-27 4.45.PD