Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Gjurmët e lashta në trojet bullgare: Megaliti i Buzovgradit

Foto: BGNES

Njerëzit e lashtë kanë besuar se lindja e diellit simbolizon lindjen e njeriut, kurse perëndimi – vdekjen dhe kalimin në mbretërinë e të vdekurve. Stërgjyshërit tanë kanë ndërtuar observatorë të tyre astronomikë dhe objekte shkëmbore, ku e kanë pritur dhe e kanë dërguar diellin, duke drejtuar lutje ndaj perëndive.

Supozohet se Megaliti afër Buzovgradit është përdorur pikërisht për këtë. Por kush e ka krijuar këtë grumbull kolosal prej copash shkëmbore në buzë të hendekut? A është e mundur që këta shkëmbinj kolosalë të jenë fryt i natyrës, ose ata janë vepër e krahut të njeriut?

Përgjigjet e këtyre pyetjeve mund t’i gjeni në artikullin tone “Megaliti afër Buzovgradit, ose dera ndaj botës së përtejme”. Ju urojmë lexim të këndshëm!


Më shumë nga rubrika

Ura e pare mbi Danubin mbushi 66 vjeç

Më 20 qershor 1954 kryeministrat e Bullgarisë dhe Rumanisë Vëllko Çervenkov hde George Georgiu-Dezh inauguruan Urën e Miqësisë, e cila sapo ishte ndërtuar për të lidhur dy vendet fqinje. Një javë pas kësaj mbi lumin Danub kaloi treni i parë për..

botuar më 20-06-20 9.00.PD
Rrota e jetës, Manastiri Preobrazhenski, Veliko Tërnovo, Shenjtorët Kiril dhe Metodi, Manastiri i Trojanit

Zahari Zograf – piktori më i njohur i ikonave në trojet tona

Më 14 qershor para 167 vitesh u nda nga jeta Zahari Zograf – një figurë e shquar e Rilindjes bullgare, që mbeti në histori jo vetëm me veprimtarinë e tij artistike, por edhe me luftimin për imponimin e gjuhës bullgare në mbajtjen e liturgjive. Për idetë..

botuar më 20-06-14 6.00.PD

Ju ftojmë të bëni një shëtitje në Dollni Pasarell

Shumë afër Sofjes – rreth 40 minuta udhëtim me autobus dhe dy herë më pak me motor, mes maleve Pllana dhe Llozen, ndodhet fshati piktoresk Dollni Pasarell. Ai është pikënisja e disa itinerareve të gjata, por të lehta turistike. Për shkak të bimësisë së..

botuar më 20-06-13 6.30.PD