Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Gjurmët e lashta në trojet bullgare: Megaliti i Buzovgradit

Foto: BGNES

Njerëzit e lashtë kanë besuar se lindja e diellit simbolizon lindjen e njeriut, kurse perëndimi – vdekjen dhe kalimin në mbretërinë e të vdekurve. Stërgjyshërit tanë kanë ndërtuar observatorë të tyre astronomikë dhe objekte shkëmbore, ku e kanë pritur dhe e kanë dërguar diellin, duke drejtuar lutje ndaj perëndive.

Supozohet se Megaliti afër Buzovgradit është përdorur pikërisht për këtë. Por kush e ka krijuar këtë grumbull kolosal prej copash shkëmbore në buzë të hendekut? A është e mundur që këta shkëmbinj kolosalë të jenë fryt i natyrës, ose ata janë vepër e krahut të njeriut?

Përgjigjet e këtyre pyetjeve mund t’i gjeni në artikullin tone “Megaliti afër Buzovgradit, ose dera ndaj botës së përtejme”. Ju urojmë lexim të këndshëm!


Më shumë nga rubrika

Mbushen 117 vjet nga lindja e Filip Kutevit

“Sipas një miti Orfeu ka lindur në trojet të cilat sot janë populluar me bullgarë. Siç duket ky është fakt dhe jo legjendë, pasi vajzat e tij ende këndojnë atje.” Këto fjalë gazeta “New York Times” i ka shkruar më1963 – viti, në të cilin ansambli më i..

botuar më 20-06-13 6.00.PD

Qyteti Strellça dhe fenomenet e tij

Pasuria më e madhe e qytetit Strellça të strukur në gjinjtë e malit Sredna Gora janë ujërat e tij mineral. Trakët ishin të parë të cilët kanë lëngë gjurmë në ato troje. Edhe më sot aty mund të shihet shenjtërorja e tyre “ Varri i Bretkosave” (Zhaba..

botuar më 20-06-07 6.15.PD

Fotografitë e Asen Velikovit – shpirti bullgar në një spektër ngjyrash

Ai nuk është fotograf profesional. Çlodhet duke rrethuar vise pak të njohura të vendit dhe përjetëson në foto atë që shikon. Në fillin u pasionua pas fotografimit të peizazheve por dalëngadalë riorienton interesat te tematika folklorike. Sot njihet..

botuar më 20-06-06 6.30.PD