Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Le të kujtojmë...

Fshati Brëshljan – ëndërr, realitet apo diçka tjetër

Foto: arkiv

Të humbësh midis historisë dhe jetës së sotme, të rikthesh kohën mbrapa... Ndoshta secili dëshiron të takohet me të kaluarën pa lënë të tanishmen. Akoma ka kënde të tilla në Bullgari. Ndër ta është fshati Brëshljan i strukur në gjinjtë e malit Stranxha. Fshati ndodhet nja 15 kilometra larg qytetit Mallko Tërnovo dhe  nja 60 kilometra në jug të qytetit bregdetar Burgas. Për dhjetëra shtëpitë e ruajtura në pamjen e tyre autentike, fshati u shpall rezervat arkitekturor dhe historik.

Sesi u ndërtuan shtëpitë në këtë fshat, më e vjetra prej të cilave daton nga shekulli i XVII, cila ishte mënyra e jetesës së njerëzve, çfarë fenomenesh do të shikoni në se e frekuentoni fshatin Brëshljan do të mësoni nga tregimi i redaktores Veneta Nikollova KËTU


Më shumë nga rubrika

Ekspozita “Rilindja Bullgare” në rrugën “Canko Llavrenov” në Plovdivin e Vjetër

Plovdivi pret festën e vet me një program të pasur kulturor

Bashkimi i Bullgarisë, të cilin e shënojmë më 6 shtator, është gjithashtu festë e qytetit të dytë për nga madhësia në Bullgari Plovdiv. Tradicionalisht festimet në “Kryeqytetin e Bashkimit” do të fillojnë me një meshë të shërbyer nga Mitropoliti i..

botuar më 20-09-05 4.10.PD

Kthesat e fatit të rotondës “Shën Gjergji” në Sofje

Sofja propozon mundësi të pakufizuara për shëtitje nëpër gjurmët e historisë. Ndër objektet më të vizituara në kryeqytet është rotonda “Shën Gjergji”. Kjo është godina më e vjetër antike e ruajtur relativisht mirë në qytet. Është ndërtuar në fillim të..

botuar më 20-08-30 4.10.PD

Paftat bullgare – simbole dhe mesazhe

Paftat janë një zbukurim tipik bullgar. Ato janë element i kostumeve popullore nga krahina të ndryshme të Bullgarisë. Këto dekorime prej veshjes tradicionale bullgare mund të kenë forma më të ndryshme. Janë mbuluar kryesisht me ornamentikë florale,..

botuar më 20-08-29 4.00.PD