Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Dita e profetit Ilia – shenjtori më i nderuar nga lashtësia tek ne

Më 20 korrik ortodoksia nderon Shën profetin Ilia

Manastiri në qytetin Teteven “Shën profeti Ilia”
Foto: BGNES arkiv

I lindur gjatë shekullit të 10 para Krishtit, pasardhës i Aaronit, ai ka qenë “i përmbajtur në ushqim, i thjesht dhe modest në veshje dhe i rreptë për veten dhe të tjerët”. Jeta e tij është e përmbushur me mrekullira të shumta, të cilat kanë filluar akoma që në një moshë të herët. Një legjendë tregon se babi i tij ka pasur një vizion, në të cilin burra dashamirës kanë biseduar me fëmijën Ilia, e kanë mbështjellë me pelena me zjarr dhe i kanë dhënë gji dhe ushqim me flakë. Priftërinjtë e kanë shpjeguar vizionin në këtë mënyrë: “Hiri i Zotit  do të pushojë mbi fëmijën, fjala e tij do të jetë si zjarr, e fortë dhe vepruese; kurse jeta e tij - e pëlqyeshme nga Zoti..Emri Ilia do të thotë “kala e Zotit”.

Ai ka luftuar kundër idhujtarisë vrasjes dhe therjes së profetëve, gjë në të cilën më të tmerrshëm kanë qenë mbreti Ahav dhe gruaja e tij, profeti ka shkuar tek mbreti dhe i ka thënë: ”Për shkak të mëkateve të tua që sot nuk do të ketë shi, as vesë, derisa të mos e lus Zotin për këtë!” Dhe “e ka mbyllur” qiellin për 3 vjet e 6 muaj. Ahav ka dashur ta vrasë Ilian, por Zoti i ka thënë të fshihet pranë një burimi, në afërsi të lumit Jordan  dhe ka dërguar sorra të cilat t’i shpien ushqim.

Në hyrjen e kishës “Shën Ilia” në fshatin Selishte në rrethin e qytetit Bllagoevgrad e ndërtuar përpara 150 vjetëve, shenjtori është i paraqitur me shpatë në dorën e djathtë dhe dorëshkrim të mbledhur rrotull në dorën e majtë

Mrekullia e fundit në jetën e Shën profetit Ilia është ikja e tij nga kjo botë - i vetmi mes të zgjedhurve të Zotit. Kur ka ardhur dita, ai ka qenë me nxënësin e vet Shën profeti Elisej. Është paraqitur një qerre e zjarrtë, e drejtuar prej kuajve të zjarrtë, në të cilën predikuesi i shenjtë është i futur dhe në këtë mënyrë ai ngjitet në qiell.

Festa popullore Ilinden është e lidhur me përfytyrimin se shenjtori është zot i bubullimave të verës dhe të etheve”. Me cilat hyjni pagane e kanë lidhur dikur, çfarë besimesh dhe legjenda ruan folklori bullgar për shenjtorin, mund të mësoni këtu:

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: BGNES

Më shumë nga rubrika

17 shtatori - festë e virtyteve shpirtërore dhe е kryeqytetit tonë Sofja

Më 17 shtator Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e tre motrave Besa, Shpresa dhe Dashuria dhe të nënës së tyre Sofia, të cilat vdesin për shkak të besimit të tyre në fenë e krishtere gjatë vitit 126 gjatë kohës së perandorit romak Adrian...

botuar më 20-09-17 11.05.PD

Ekspozita “Ujësjellësi i Rilës”

Ekspozita “Ujësjellësi i Rilës” kushtuar Ditës së Sofjes, e cila kremtohet më 17 shtator, prezanton se si u ndërtua ujësjellësi për furnizimin e ujit nga mali Rila deri në Sofje. Në të mund të shihet plani për furnizimin e Sofjes me ujë nga viti..

botuar më 20-09-16 11.49.PD

Radiot e vjetra tregojnë historitë e tyre

Mbi 80 radio të vjetra janë të eksponuar në Muzeun Historik në qytetin Pollski Trëmbesh në Bullgarinë Veriore, deri në fund të muajit tetor. Vendi për këtë ekspozitë interesante nuk është i zgjedhur rastësisht: “Qëllimet dhe detyrat e një..

botuar më 20-09-15 11.36.PD