Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Më këmbë ose me biçikletë nëpër malet - aventura përsëri është në modë

Ekskursionet me karakter aventuresk janë fytyra e re e turizmit bullgar dhe një mënyrë për të dalë nga rruga pa krye, në të cilën gjendet ai për shkak të pandemisë nga Covid-19.

Që tani është e qartë, se për një kohë të gjatë akoma turistët do të preferojnë të pushojnë në mënyrë më të vetmuar, do të udhëtojnë në mënyrë familjare ose me miq të afërm në emër të sigurisë. Por, si të kthemi në mikpritës të shklqyer, kështu që të preferojnë hotelin tonë, detin apo malin? Përgjigja e mundshme është - duke shfaqur më shumë imagjinatë që të propozojmë një përjetim të cilin do ta mbajnë mend.

Duke marrë parasysh prognozën e kohës si dhe këshillat e banuesve vendas, pushimi në ndonjë nga malet bullgare mund të lërë kujtime të paharrueshme. Peizazhi i bukur propozon mundësi të shumta në numër për shëtitje më këmbë, me biçikletë, me motor ose me kuaj, dhe po kështu ngjitje shkëmbore, alpinizëm, shpeleologji. Rrjeti i parqeve kombëtare dhe natyrore bashkë me kureshtjet natyrore përreth japin mundësi të shkëlqyer për zhvillimin e foto-safari. Por, përse të mos të drejtohemi për shëtitje nëpër ndonjë nga shtigjet e shumta të shënuara.


Le të mos mashtrohemi se turizmi aventuresk është i arritshëm për çdo njeri. Disa nga llojshmëritë e tij kërkojnë përgatitje shumëvjeçare, njohuri të posaçme, formë të shkëlqyer fizike dhe trupore dhe cilësi fare pa kompromise të pajisjeve të duhura, kurse kjo me siguri nuk është fare gjë e lirë.

Një nga format e praktikuara në mënyrë masive të turizmit aventuresk është çiklizmi malor. Për të pajisja është e pranishme, kurse vendi ynë është mes prodhuesve më të mëdhenj të biçikletave  në Evropë. Mauntinbajku siç e quajnë akoma, është shumë i njohur në Bullgari jo vetëm për shkak të pasurisë së terreneve dhe të peizazheve nëpër male, por dhe në sajë të kushteve të shkëlqyera  për ngasjen e biçikletës malore.  


Vendpushimet Pamporovo dhe Borovec treguan një largpamësi dhe parashikim duke iu përgjigjur kërkesave dhe orientimeve të ndryshuara të turistëve. Parqet për biçikleta të cilat i krijuan në territorin e vet , tanimë janë shumë mirë të njohura nga turistët. Dhe meqenëse vendet për pushim dhe sport propozojnë një produkt me cilësi me jehona të shkëlqyera nëpër botë, shumë ngjarje sportive si dhe gara të ndryshme prej viteve zhvillohen në territorin e tyre.

Kohët e fundit parku i biçikletave në Pamporovo u bë mikpritës i njërës prej ngjarjeve më të shumëpritura çiklistike tek ne “Pamporovo Bajk Fest 2020”, me pjesëmarrjen e mbi 120 sportistëve tanë dhe të huaj. Ngjarja është një pjesë nga kalendari i Bashkimit Ndërkombëtar Çiklistik dhe sjellë pika për ranglistën botërore, kurse finalet e tij për herë të parë u transmetuan aty për aty në internet.

Një informacion tjetër i dobishëm për adhuruesit e çiklizmit është se nga data 16 korrik me rifillimin e funksionimit të teleferikëve i qe dhënë start zyrtar bajk-stinës për park të biçikletave “Pamporovo”, i cili është parku më i madh i specializuar për çiklizmin malor në Bullgari dhe në regjion. Traseja për tu lëshuar nën majën Snezhanka është me një gjatësi afro 2 kilometra  dhe është një nga vendet më atraktive në vend.

Më shumë informacion për parqet malore të çiklizmit mund të gjeni këtu:

https://pamporovo.me/bg/summer/info/velo-park

http://bikepark.borovets-bg.com/bg/

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: BGNES

Më shumë nga rubrika

Pothuajse gjysma e hoteleve ndeshen me vështirësi në mbulimin e shpenzimeve të tyre

Vetëm 44% e sipërmarrësve në biznesin e hoteleve mund të mbulojnë shpenzimet e tyre për shkak të pandemisë së Covid-19, tregon një anketë e Institutit Kombëtar të Statistikave. 1/3 prej tyre deklarojnë se në kuadrin e një afati të shkurtër mund të..

botuar më 20-09-25 4.18.MD

Sfidat përpara SPA turizmit në Bullgari dhe zgjidhjet e mundshme

Pandemia nga Covid-19 çoi deri në një ulje të madhe të turistëve të huaj, të cilët e kanë zgjedhur Bullgarinë për pushim të vet. Kufizimet e  imponuara për udhëtim nuk u lejuan bullgarëve të shumtë të realizojnë pushimin e tyre të planifikuar..

botuar më 20-09-24 1.53.MD

Turizmi bullgar ka humbur të ardhura prej 800 000 mln eurosh

Kriza e koronavirusit e privoi turizmin bullgar nga 800 000 mln euro, thotë një analizë e Akademisë Bullgare të Shkencave për sfidat para sektorit në kushtet e pandemisë, transmetoi BTA. Megjtihë masat e ndërmarra nuk mund të pritet se të..

botuar më 20-09-21 7.23.MD