Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Qyteti Svilengrad - një qytet i mëndafshit me kala, kisha të lashta dhe një natyrë të egër

Kalaja mesjetare Neutzikon rreth fshatit Mezek
Foto: Veneta Nikollova

Qyteti Svilengrad ndodhet në vet kufirin me Turqinë. Këtu gjendet pika kufitare më e ngarkuar me fqinjën tonë jugore. Dhe në qoftë se deri vonë qyteti qe i njohur si “Las Vegasi “ bullgar për shkak të kazinove të veta të shumta dhe të sallave të lojërave ku vinin kryesisht mysafirë nga Turqia, tani epidemia e Covid-19 po e thotë fjalën e vet. Ndaj momentit objektet e kumarit, hotelet e luksit dhe restorantet janë bosh. Në Svilengrad është qetë në mënyrë të pazakonshme. Por, siç e dimë, çdo e keqe e ka një të mirë, sepse interesi i vizituesve u drejtohet itinerareve kulturore nëpër gjurmët e historisë. Kurse në këtë drejtim qyteti Svilengrad është “një minë floriri” për udhëtarin kureshtar.

Qendra e qytetit Svilengrad

Nga Elena Miteva - drejtoreshë e muzeut historik vendas mësojmë se në një përkthim të drejtpërdrejtë, emri i qytetit Svilengrad do të thotë Qyteti i Mëndafshit. Gjatë vitit 1932 këtu prodhohet 25% nga mëndafshi i Bullgarisë. Kjo industri ka vdekur prej kohe, por zhvillimi i saj mund të ndiqet në muzeun historik vendas.  

“Në qoftë se njerëzit duan të shëtisin mes natyrës, mund të vizitojnë kalanë mesjetare Neutzikon rreth fshatit Mezek. Ajo është nga shekulli i 11-12 nga koha e perandorit bizantin Aleksij I Komnin, por këtu ka jetuar dhe fisi trak odrisi - tregon Elena Miteva. Përpara kalasë propozohen sende dhe lojëra të ndryshme për turistët. Por, mbase më interesante është varreza trake me kupolë nga shekulli i 4-3 përpara Krishtit, të vendosur po kështu rreth fshatit. Ajo është me një korridor 21 metrash. Brenda janë paraqitur hologramet e objekteve të gjetura në të dhe artefaktet.

Rekomandoj të shikohet po kështu kalaja antike dhe mesjetare Bukellon në fshatin Matoçina, e cila ka luajtur një rol të rëndësishëm në historinë tonë.

Kalaja Bukelon

Këtu më 14 prill 1205 mbreti bullgar Kallojan  shpartallon latinët, të paraprirë nga perandori Ballduin Flandërski i cili është marrë peng dhe i çuar në qytetin Tërnovgrad. Shume e bukur është pamja nga këto lartësi në drejtim të Turqisë së sotme dhe qyteti Edrene.

Në fshatrat Matoçina dhe Mihaliç gjenden dy kisha shkëmbore  nga shekujt 9 dhe 10. Kisha rreth fshatit Mihaliç është tepër e veçantë.

Kisha shkëmbore rreth fshatit Mihaliç

Ajo është me kupolë në formë kryqi, të gdhendur thellë në shkëmb. Mjerisht këto fshatra janë të vështira për t’u arritur për shkak të rrugës së shkatërruar deri tek ato. Pavarësisht nga kjo turistët i vizitojnë dhe mbeten të mahnitur”.

Por, çfarë të themi për natyrën! Rreth 80% nga territori i bashkisë bien në rrjetin ekologjik Evropian “Natura 2000”. Në rajon palosen kodrat e malit Sakar, kurse mbi to fluturon një larmi e shkëlqyer prej shpendëve.

Qyteti Svilengrad - pranë urës

Dhe përpara se të ikni, shëtituni nëpër urën e vjetër prej guri të qytetit Svilengrad, e cila lidh dy brigjet e lumit Marica. Ura është e ngritur gjatë vitit 1529 si një pjesë nga kompleksi , i cili përfshin dhe karvan saraj, xhami, çarshi dhe hamam.

Ja dhe disa nga kureshtjet emblematike rreth qytetit Svilengrad të cilat mund t’i shikoni në videon e shkurtër. Filmi është me titra bullgare, të cilat mund të përkthehen automatikisht poshtë në të djathtë.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: Veneta Nikollova


Më shumë nga rubrika

Pushuesit në kompleksin bregdetar “Allbena” mund të marrin diell në plazh me libër në dorë

Edhe nëse keni harruar të sillni një libër për pushimet tuaja në vendpushimin bregdetar “Allbena”, kjo nuk do të thotë që do të ngeleni pa lexuar këtë verë. Nga biblioteka e plazhit në këtë vendpushim në bregdetin tonë verior, turistët mund të..

botuar më 21-07-10 3.45.MD

Harta turistike falas për miqtë e qytetit bregdetar Varna dhe pushimoreve të afërta

Gjatë kësaj vere turistët që zgjedhin për të pushuar në qytetin bregdetar Varna ose në komplekset e përafërta të bregdetit verior, do të marrin një hartë turistike falas me informacion të dobishëm për trashëgiminë kulturor-historike të rajonit, si..

botuar më 21-07-10 10.15.PD

Shihni sa do t’ju kushtojë një çadër dhe një shezlong këtë verë

Në kulmin e verës ia kthejmë shikimin drejt Detit të Zi bullgar me vijën e tij të gjatë të plazheve të bukura me rërë, të cilat ofrojnë kushte të mrekullueshme për banja diellore dhe detare. Sa do t’ju kushtojë në ditë të merrni me qira çadër dhe..

botuar më 21-07-08 8.05.PD