Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Goce Dellçev është si bullgar, ashtu dhe maqedonas

Goce Dellçev
Foto: arkiv

Goce Dellçev është njëkohësisht maqedonas dhe bullgar – ai është maqedonas në kuptim regjional dhe bullgar në kuptim kombëtar. Këtë e tha para bTV docenti Naum Kajçev zëvendës kryetar i Komisionit të Përbashkët për Çështjet Historike midis Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut. Mbi këtë temë zhvillohet diskutim në komision i cili e bllokon punën e tij më se 10 muaj. Pozitë shprehën edhe politikanët në të dy shtetet fqinje.

Kryeministri maqedonas Zoran Zaev kërkoi që mbi çështjen për Goce Dellçevin të mos ketë humbës. Docenti Kajçev komentoi, se kjo mund të ndodhë me kusht se ekziston vullnet për t’u mbështetur në arkivat, veprimet dhe vetëvendosjen e vetë Goce Dellçevit, të cilët sipas shkencëtarit janë “më se të qarta”.


Më shumë nga rubrika

Monumenti i Epopesë së Edrenesë në Sofje

Më 26 mars shënojmë Ditën e Trakisë

Në kalendarin kulturor dhe historik bullgar, 26 marsi shënohet si Dita e Trakisë. Që nga viti 1914 këtë ditë respektohej kujtimi i ushtarëve që ranë afër Edrenesë në fushat e Trakisë. Respektohet edhe tragjedia e mijëra bashkatdhetarëve -..

rinovuar më 21-03-26 6.34.MD

Ditën e Ungjillëzimit kremtojmë fillimin e shpëtimit të njerëzimit

“Nuk mund të kishte Ringjallje pa Ungjillëzimin e Hyjlindëses. Nuk mund të ketë rezultat prej një vepre, në qoftë se nuk ka fillim. Këtë ditë festojmë fillimin e shpëtimit të njerëzimit.” Kështu teologu Prof. Ivan Zhelev përshkruan vendin të cilin..

botuar më 21-03-25 6.05.PD

Bota Ortodokse po fillon kreshmën më të gjatë të vitit

Sot është dita e parë nga kreshmët më të gjata për bullgarët besimtarë ortodoks. Sivjet Pashka ortodokse është më 2 maj, kurse kreshma me rastin e Pashkës fillon 40 ditë përpara Festës - më datë 15 mars. Kjo është kreshma më e gjatë dhe më e rreptë..

botuar më 21-03-15 6.05.PD