Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Hyrja e Hyjlindëses Mari në Tempull

Foto: BGNES

Çdo vit më 21 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare feston Hyrjen e Hyjlindëses Mari në Tempull. Kjo është një nga 12 festat e mëdha të krishtera, të kremtuara si nga kisha e krishterë ortodokse ashtu dhe nga ajo katolike. Me vendim të Sinodit të Shenjtë të Kishës Ortodokse Bullgare që nga viti 1929 Hyrja e  Hyjlindëses Mari në Tempull në Bullgari shënohet dhe si Dita e Familjes së Krishterë dhe e Rinisë Studentore Ortodokse. Festimi i saj përkon me Agjërimin e Krishtlindjes, kur hapim shpirtrat dhe zemrat tona për veprime të mira dhe për bekimin dhe urimin e Zotit mbi shtëpinë dhe familjen tonë. Në këtë ditë, në fund të shërbesave në kishat ortodokse, besimtarët marrin Kungimin e Shenjtë, që të fitojnë forca për shpëtim shpirtëror në luftën me të keqen - në vetvete dhe në botë.

Vajtja familjare në kishë në këtë ditë simbolizon dhe hyrjen në tempull të Maries trevjeçare, Nëna e ardhshme e Zotit. Kjo u rikujton akoma prindërve për detyrimet e tyre shpirtërore ndaj fëmijëve. Pasi shkon në kishë, familja mblidhet rreth tryezës, e cila nga ana e vet gjithmonë ka qenë simbol i lidhjes së fortë familjare. Tavolina në fund lihet pa u mbledhur, që të mund të vijë Nëna e Zotit gjatë natës, të hajë dhe të bekojë shtëpinë.

Më shumë për festën mund të lexoni në botimin Hyrja e Hyjlindëses Mari në Tempull - Dita e familjes së krishterë nga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Më shumë nga rubrika

Manastiri i Shenjtë i Rilës jep shpresë dhe qetësim në ditët e sprovave

Megjithëse qëndrojmë në shtëpitë tona nga frika e epidemisë, ne nuk harrojmë të kërkojmë Zotin atje ku më mirë dëgjohet lutja jonë e sinqertë . Lutësit përmbushin tempujt çdo ditë dhe pelegrinët shkojnë në një pelegrinazh në ndonjë nga vendet e..

botuar më 20-11-26 7.20.PD
Shën Katerina

Më 24 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare respekton Shën Katerina

Më 24 nëntor Kisha Ortodokse Bullgare respekton Shën Katerina . Ajo ka jetuar në fund të shekullit të III dhe në fillim të shekullit të IV në Aleksandria. Nëna e saj ishte e krishterë, por ajo e fshehu besimin e vet sepse në atë kohë po përndiqnin të..

botuar më 20-11-24 8.05.PD

U bënë homazhe dhe u vendosën kurora para monumentit të heronjve në betejën pranë Slivnica

Me një sërë veprimtarish Trupat e Këmbësorisë shënuan festën e tyre – 19 nëntorin dhe përvjetorin e 135 nga fitorja më e lavdishme në historinë ushtarake të Bullgarisë, ajo te Slivnica . Në respektim të masave kundërepidemike si çdo vit..

botuar më 20-11-19 5.08.MD