Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Për rolin e vullnetarëve nga Kryqi i Kuq Bullgar në luftën me Covid-19

Mbi 17 mijë janë vullnetarët të cilët ndihmojnë aksionet e Kryqit të Kuq

Foto: BGNES

Më 5 dhjetor shënojmë Ditën Ndërkombëtare të Vullnetarizmit. Për herë të parë ajo festohet gjatë vitit 1985 me iniciativë të OKB-së, kur Organizata Botërore fton qeveritë dhe organizatat joqeveritare  në të gjitha vendet të shprehin respektin dhe mirënjohjen e vet ndaj vullnetarëve dhe të popullarizojnë  më mirë veprimtarinë e tyre.

Një nga organizatat tek ne e cila disponon një resurs më të madh prej vullnetarëve është Kryqi i Kuq Bullgar. Sipas zëvendës drejtoreshës së tij të përgjithshme Sllavita Xhambazova, numri i tyre është më shumë se 17 000 veta. Një pjesë prej tyre janë përherë të tillë, kurse të tjerët përfshihen vetëm në disa nga fushatat.


Që nga fillimi i pandemisë, vullnetarët e Kryqit të Kuq Bullgar marrin pjesë aktive si në sigurimin e produkteve ushqimore për të moshuarit, të sëmurët ose qytetarët të cilët janë nën karantinë, kështu dhe në sigurimin  e pajisjeve mbrojtëse personale, materiale shpenzuese dhe pajisje të specializuara mjekësore nga rezerva e katastrofave të organizatës për mjekët në vijë të parë në luftën me Covid-19. Sigurimi i ushqimeve për nevojtarët realizohet me ndihmën e strukturave sociale në administratat bashkiake, si dhe me Agjencinë për ndihmë sociale.


Krahas telefonatave të qytetarëve, të cilët e kanë kërkuar organizatën në telefonat e saj të zjarrtë për një ndihmë psikologjike ose me ndonjë tip tjetër lutjeje, sinjalet, në të cilat përgjigjen vullnetarët e Kryqit të Kuq  gjatë këtij viti  janë të një karakteri të gjithanshëm.


“Ato janë të lidhura me të gjitha ato të cilat mund të rastisin në jetë - sqaron Sllavita Xhambazova. Ka nevojë për përkrahjen tonë kur në shtëpinë e dikujt ka shpërthyer zjarr. Atëherë vullnetarët tanë organizojnë një pasqyrim të vendit, bëjnë llogaritje për gjërat më të nevojshme e të domosdoshme për jetesë. Në qoftë se situata është jashtë kompetencave të Kryqit të Kuq Bullgar, ofrojmë konsultime të viktimave kujt t’i drejtohen”.


Përveç kësaj, Kryqi i Kuq Bullgar punon aktivisht  me njerëz të cilët kanë pësuar dëme gjatë katastrofave rrugore, ofron një drekë të ngrohtë për fëmijët në rrezik në krahina të ndryshme të vendit. Në veprimtarinë e vet Kryqi i Kuq Bullgar është i ndihmuar dhe nga bashkësia ndërkombëtare, ku sivjet pas apelit global  të Federatës Ndërkombëtare të Kryqit të Kuq, mori dhe shpërndau më shumë se 30 000 paketa me materiale higjienike nëpër të gjithë vendin.


Roli i vullnetarëve është me një rëndësi jetike për punën e Kryqit të Kuq Bullgar. Dhe ky është një fakt akoma nga krijimi  i dy shoqërive të para të Kryqit të Kuq, të themeluar menjëherë pas Çlirimit në Principatën e Bullgarisë dhe të Rumelisë Lindore. Në shoqëritë e ndryshme, të cilat janë themeluar deri në krijimin e Organizatës Kombëtare gjatë vitit 1885, në mënyrë vullnetare dhe me vetëmohim punojnë një sërë qytetarësh të zakonshëm e të shquar nga Bullgaria pas çlirimit.  

“Jam e bindur se ajo, të cilën e bëjnë vullnetarët për shembull, në qoftë e bëjnë më shumë njerëz bota jonë do të bëhet shumë më tolerante dhe përparuese - deklaroi si përfundim  zëvendës drejtoresha e përgjithshme e Kryqit të Kuq Bullgar Sllavita Xhambazova.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: BGNES dhe KKB

Më shumë nga rubrika

Shumë gra mund të mbeten përgjithmonë pa punë pas pandemisë

Një nga pasojat më serioze ekonomike të pandemisë botërore është papunësia në rritje. Para pak kohe Agjencia e Punësimit  shpalli 7% papunësi për muajin janar në Bullgari. A mund të flasim për shpërndarjen gjinore të papunësisë si pasojë e pandemisë, dhe..

botuar më 21-02-24 8.05.PD

Si mund të vaksinohemi në Bullgari?

Personat me sigurime të paguara shëndetësore në Bullgari mund të kontaktojnë mjekun e tyre personal, i cili është i detyruar t'u sigurojë një vaksinë dhe t'u japë atyre një ditë dhe kohë në të cilën të paraqiten. Personat e pasiguruar nuk mund të..

botuar më 21-02-23 9.35.PD

Bullgaria e ndihmon procesin e mësimdhënies në rajonin e Korçës së Shqipërisë

Ambasadori bullgar Momçill Rajçevski i dorëzoi kryetarit të Shoqatës për Miqësi Bullgaro-Shqiptare Dhimitri Nikolla një dhuratë prej 85 tabletesh. Pajisjet janë siguruar nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës e Republikës së Bullgarisë për shoqatat..

botuar më 21-02-22 5.43.MD