Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Le të kujtojmë Jordan Radiçkovin

Foto: arkiv

Fjalët, me të cilat mund ta përshkruajmë krijimtarinë dhe personalitetin e shkrimtarit të madh bullgar Jordan Radiçkov nuk mjaftojnë. Bota e krijuar nga shkrimtari i lindur në krahinën veriperëndimore të vendit është e kërkuar dhe e dashur prej shumë lexuesve, të cilët ende besojnë në marrëdhëniet njerëzore.

Ai ishte një shkrimtar, për të cilin rregullat në letërsinë artistike sikur nuk ekzistonin, ishte një krijues, i cili ofronte alternativa, ishte një njeri, të cilit nuk i pëlqente zhurma rreth emrit të tij.

“Njeriu është një gabim ortografik në dorëshkrimin e Zotit. Ai është fjalia më e gjatë e shkruar prej Tij... Ndoshta më duket se do të jetë më mirë që edhe në të ardhmen të bëjmë gabime, me shpresën, se me kalimin e kohës ato mund të shndërrohen në virtyte”.

Këtë e tha para shumë kohe shkrimtari Jordan Radiçkov, për të cilin fjala dhe gjuha janë dy gjëra shumë të rëndësishme. Ju ftojmë të lexoni akoma mendime të tij në artikullin tonëViti 2004 – Magjistari i fjalës nga Kalimanica nga koleksioni i Radio Bullgarisë.


Më shumë nga rubrika

Vasill Naidenov dhe Bogdana Karadoçeva

Këngët e protestës janë aktuale 32 vite pas fillimit të Tranzicionit

"Sa do të presim?" Sa kohë, sa kohë, deri kur… O Zot, jepi Bullgarisë rrugë, dritë, liri!” Ky është një fragment nga "Lutja për Bullgarinë" - një nga këngët e kompozuara pas 10 nëntorit 1989. Ajo tingëllonte në sheshe, mitingje e protesta në..

botuar më 21-11-10 9.00.PD

110 vjet nga lindja e Josif Cankovit

Me emrin e Josif Cankovit lidhen faqet e para të historisë së të ashtuquajturit "zhanër argëtues" në vendin tonë, skuadrat e para kombëtare (të meshkujve dhe femrave) të basketbollit, pllakat e para të gramafonit të prodhuara në Bullgari. Josif Cankov..

botuar më 21-11-07 9.05.PD

Manastiri afër Kokaljanes është një vend i shenjtë i zhytur në histori dhe legjenda

Manastiri “Shën Kryeengjëlli Mihaill” afër fshatit Kokaljane është një parajsë në malin Pllana pranë kryeqytetit. Besohet se manastiri i shenjtë u themelua gjatë sundimit të mbretit Samoil në fund të shekullit të dhjetë. Sipas një legjende, gjatë gjuetisë..

botuar më 21-11-06 7.25.PD
Подкасти от БНР