Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Le të kujtojmë Jordan Radiçkovin

Foto: arkiv

Fjalët, me të cilat mund ta përshkruajmë krijimtarinë dhe personalitetin e shkrimtarit të madh bullgar Jordan Radiçkov nuk mjaftojnë. Bota e krijuar nga shkrimtari i lindur në krahinën veriperëndimore të vendit është e kërkuar dhe e dashur prej shumë lexuesve, të cilët ende besojnë në marrëdhëniet njerëzore.

Ai ishte një shkrimtar, për të cilin rregullat në letërsinë artistike sikur nuk ekzistonin, ishte një krijues, i cili ofronte alternativa, ishte një njeri, të cilit nuk i pëlqente zhurma rreth emrit të tij.

“Njeriu është një gabim ortografik në dorëshkrimin e Zotit. Ai është fjalia më e gjatë e shkruar prej Tij... Ndoshta më duket se do të jetë më mirë që edhe në të ardhmen të bëjmë gabime, me shpresën, se me kalimin e kohës ato mund të shndërrohen në virtyte”.

Këtë e tha para shumë kohe shkrimtari Jordan Radiçkov, për të cilin fjala dhe gjuha janë dy gjëra shumë të rëndësishme. Ju ftojmë të lexoni akoma mendime të tij në artikullin tonëViti 2004 – Magjistari i fjalës nga Kalimanica nga koleksioni i Radio Bullgarisë.


Më shumë nga rubrika

Mandrica – i vetmi fshat shqiptar në Bullgari

Mandrica është një fshat në Rodopet Lindore, i cili ndodhet në bregun e djathtë të Bjalla Reka /Lumi i Bardhë/, 19 kilometra në jug të qytetit Ivajllovgrad, shumë afër kufirit bullgaro-grek. Sipas legjendës, fshati u themelua në vitin 1636 nga tre..

botuar më 21-10-23 2.15.MD

Më 14 tetor nderojmë Shenjtoren Petka Bullgare

Paraskeva Epivatkam   e njohur tek ne si Petka Bullgare, është ndër shenjtoret më të respektuara nga besimtarët ortodoks në Bullgari. E nderuara Paraskeva jetoi në shekujt X – XI dhe pas vdekjes së prindërve të saj të cilët ishin bullgarë, ajo..

botuar më 21-10-14 7.05.PD

Imazhi mitik i kaprollit – në legjenda, besime dhe këngë

Dreri /kaprolli/ është një nga kafshët më të bukura malore në vendin tonë dhe gëzon një nderim të veçantë në folklorin tonë. Kur Zoti ka për t’u thënë diçka njerëzve, ai dërgon një nga engjëjt e tij ose ndonjë nga shenjtorët, duke e transformuar në..

botuar më 21-10-10 7.50.PD
Подкасти от БНР