Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Për hijeshinë e Levskit dhe për përpjekjet tona për të prekur veprën e tij

Foto: arkiv

Nëse ka një ideal i cili bashkon të gjithë bullgarët, atëherë do të thoshim pa hezitim se ky është Apostulli. Personaliteti i Vasill Levskit na preokupon si askush tjetër, ndërsa fëmijët që në moshë të vogël janë të mahnitur nga guximi, vetëmohimi dhe atdhedashësia e tij.

Ndershmëria e jashtëzakonshme e Levskit është një tipar tjetër i karakterit të tij. Gjithmonë ka menduar për të gjithë shokët e tij të përkushtuar atdheut si për njerëz të barabartë dhe asnjëherë nuk e ka përdorur përparësinë, të cilën pozita e tij të udhëheqësit revolucionar i ka dhënë – mendon Viktor Kombov, studiues i veprës së Apostullit. “Idetë e tij janë në të vërtetë të pastra dhe të shenjta. Ka ëndërruar për një “republikë demokratike në të cilën të gjithë popujt të jetojnë sipas të njëjtit ligj, në paqe dhe mirëkuptim” – nënvizon historiani, i cili pak më shumë se dy vjet më parë bëri një zbulim që provokoi një sensacion të vërtetë. Gjatë një udhëtimi të shërbimit shkencor në Arkivin Shtetëror në Stamboll zbuloi një fotografi të Levskit të panjohur të studiuesve të veprës së tij. Supozohet se kjo ishte fotografia me të cilën Vasill Ivanov Kunçev kërkohej në Perandorinë Osmane. Më shumë për këtë zbulim mund të lexoni në botimin e Radio Bullgarisë Imazhi i Apostullit të Lirisë Vasill Levski vazhdon të na befasojë dhe të na emocionojë.

Gjatë veprimtarisë së tij aktive dhjetëvjeçare revolucionare (1862-1872) Levski krijoi një rrjet të fshehtë të komiteteve revolucionare, për punën e të cilave duheshin vende të fshehta (mbi 100 vende fshehje), shumica e të cilave ishin në manastire. Përveç se fshihte Levski dhe bashkëmendimtarët e tij, vëllazëria e murgjve gjithashtu mbështetej aktivitetet e tyre revolucionare me fonde personale. Ka shumë tempuj dhe manastire në trojet bullgare, të cilat mbajnë të pakapshëm kujtimin e Apostullit. Sot, adhuruesit e besimit dhe lirisë ndalen aty me nderim. Botimi i Radio Bullgarisë “Nëpër vendet e shenjta të Apostullitna çon në disa nga ato vende.

Përpilues: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Rodopet e Mesme – destinacion për aventurierë

Pjesa e mesme e malit Rodopa është një thesar i vërtetë për adhuruesit e natyrës dhe për njerëzit me shpirt të aventurierit. Rajoni përreth qytetit Smoljan është ndër zonat më të zhvilluara dhe më të rregulluara nga pikëpamja turistike në Bullgari...

botuar më 21-02-06 6.25.PD

Nderojmë viktimat e “Gjykatës Popullore” që nga viti 1945

Kaluan 76 vjet nga nata midis 1 dhe 2 shkurtit të vitit 1945 kur të ashtuquajturat “armiq të popullit” u vranë në zbatim të dënimeve të shpallura nga “Gjykata Popullore”. Gjykatat popullore në fjalë organizoheshin në shtetet që ishin në sferën sovjetike..

botuar më 21-02-01 6.25.PD

Angell Dobrev tregon histori me gëdullkën e vet

Si fëmijë ai dëgjon këngën e zogjve në fshatin e tij të lindjes Jamna dhe, duke ndjekur shembullin e gjyshit të tij, krijon instrumente të vogla muzikore për të luajtur me to. Ai e mori gëdullkën e tij të parë (vegël specifike muzikore bullgare) që në..

botuar më 21-01-31 5.35.PD