Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Çfarë dimë për qytetin e lashtë Kabile?

Foto: yambolmuseum.eu

Qyteti i vetëm i madh nga koha e trakëve i ruajtur e deri më sot në Bullgari shtrihet nja dhjetë kilometra larg qytetit të sotëm Jamboll. Ndryshe nga shumë vendbanime të tjera nga kjo epokë, Kabile është shumë i ruajtur dhe i studiuar plotësisht nga arkeologët. Sot vendi u shpall rezervat arkeologjik. Në afërsi të drejtpërdrejt ka një muze modern multimediatik, ku janë të ekspozuar një pjesë prej zbulimeve dhe projektohen filma dokumentarë.

Çfarë dimë për të kaluarën mijëvjeçare të qytetit Kabile?

Qyteti u formua që në mijëvjeçarin e dytë para Krishtit, pranë një qendre të madhe të kultit – kodrinës Zajçi Vrën. Që atje hapet një pamje e mrekullueshme drejt rrafshinës dhe muret e rindërtuara të godinave dhe fortifikatave të dikurshme. Një fakt interesat është se në vitin 341 para Krishtit, qyteti Kabile u pushtua nga Filip i Maqedonisë, ndërsa më vonë për një kohë të shkurtër në të banonte edhe biri i tij Aleksandër III i Madh i Maqedonisë.Në shekullin e tretë para Krishtit Kabile ishte rezidenca e mbretërve trakë Spartok dhe Skostok, ndërsa më vonë, pasi u pushtua nga romakët, u kthye në një kamp romak – njeri prej më të mëdhenjve në provincën romake Trakia. Në fund të shekullit të VI u asgjësua nga avarët.

Çfarë mund të shihni në Kabile sot?

Para disa vitesh objekti arkeologjik u rindërtua në kuadrin e një programi evropian dhe tani pret miq me eksponatet e restauruara. Ndër ta janë mure të kështjellës trake me disa kulla, dy bazilika nga epoka e krishterimit të hershëm nga shekulli i IV,  dy banja romake, si dhe kazermat, depot e drithërave madje edhe një lagje e tërë nga koha kur Kabile ishte kamp ushtarak romak.Më shumë për këtë qytet të moçëm pranë vendbanimit të sotëm Jamboll, mund të lexoni në botimin “Shkëlqimi dhe rënia e qytetit legjendar Kabile” nga koleksioni i Radio Bullgarisë.


Përpilues: Veneta Nikollova
Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Eko-katamaran do të shëtisë turistët nëpër Gjirin e Burgasit

Një katamaran i ri u transportua në tokë nga uzina në Carevo deri në portin e qytetit Burgas që të prezantohet për herë të parë në festën e portit më 18 maj. Gjatë muajve të ardhshëm ai do të argëtojë turistët duke i sjell ata nëpër Gjirin e..

botuar më 21-05-20 10.22.PD

Një festival origjinal mbledh njerëz nga i gjithë vendi në malin Stranxha

Edicioni i 17-të i Festivalit të Bedit /Rhododendron ponticum/ po zhvillohet këtë fundjavë në krahinën Tullpan afër fshatit Zabernovo të Mallko Tërnovos. Festa mbahet çdo vit në një vend të ndryshëm në Stranxha, por është gjithmonë në maj, kur..

botuar më 21-05-15 8.25.PD
Plazhi i pushimores Sllënçev Brjag

Pushimorja Sllënçev Brjag hap sezonin turistik më 1 qershor

Pushimorja e Detit të Zi do të hapë sezonin me infrastrukturë të rinovuar. Sidoqoftë, disa punime përfundimi janë ende duke u zhvilluar për të zëvendësuar pjesërisht trotuarin e Rrugës Qendrore dhe brenda kompleksit, janë duke u ndërtuar trotuare..

botuar më 21-05-14 4.16.MD