Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Emigrantët bullgarë si ambasadorë shpirtërorë

Foto: migrantheritage.com

21 maji është dita botërore e cila i kushtohet larmisë kulturore - ditë në të cilën përmes iniciativave të ndryshme tregohet ndjeshmëri, respekt dhe pranim i kulturave të ndryshme kombëtare.

Në ditët tona ambasadorët më të fortë të kulturës bullgare jashtë kufirit janë bashkatdhetarët tanë të cilët jetojnë jashtë kufijve të vendit. Ata janë njerëzit, të cilët mbi një bazë të përditshme personifikojnë Bullgarinë dhe atë që është bullgare në shoqëritë ku jetojnë.


Bullgarët jashtë shtetit e mbajnë të gjallë lidhjen me gjuhën dhe traditat tona dhe kjo vihet re si mes emigrantëve më të moshuar, kështu dhe mes fëmijëve të tyre, pavarësisht nga kontekstet e ndryshme sociale, në të cilat gjenden, është kategorik docenti Nikollaj Vukov nga Instituti për Etnologji dhe Folkloristikë me Muzeun Etnografik pranë Akademisë Bullgare të Shkencave. Ai është pjesë nga ekipi, i cili ka zhvilluar një studim të madh sa i përket trashëgimisë kulturore dhe institucionalizimit të bashkësive historike dhe të komuniteteve bashkëkohore të imigrantëve. Përveç ndaj diasporave bullgare të njohura relativisht mirë në Evropë dhe në Shtetet e Bashkuara, studiuesit gjithashtu përqendrohen në grupe migratore pothuajse të pastudiuara historike dhe bashkëkohore në Amerikën Jugore, në Lindjen e Afërt, Afrikë, Australi, Kanada e të tjera.

Pavarësisht se mjetet moderne për komunikim të shkurtojnë distancat dhe të lehtësojnë lidhjen me atdheun, ka vështirësi të ndryshme, të cilat bashkatdhetarët tanë i hasin në rrugën e ruajtjes së identitetit të vet kulturor. Ato ndryshojnë sipas konteksteve të ndryshme shoqërore, kulturore, politike dhe sociale, për shkak të së cilës është vështirë që të bëhet një përgjithësim.

“Gjithsesi ka disa pengesa të përbashkëta dhe ato lidhen kryesisht me përqendrimin dhe konsolidimin e emigrantëve bullgarë jashtë vendit -konkretizon docenti Vukov dhe sqaron se, kur bashkësitë janë të përqendruara rreth një bërthame, kanë një prani më kompakte në vendin ose qytetin përkatës. Nuk është pa rëndësi dhe kjo sesi shteti vendas i ndihmon emigrantët përmes masave të ndryshme ligjore, kulturore dhe politike, mundësive për krijimin e institucioneve kombëtare të emigrantëve në kontekstin e huaj. Të gjitha këto vështirësi shënojnë procesin e krijimit, vendosjes dhe mirëmbajtjes së institucioneve bullgare jashtë shtetit. E pikërisht këto institucione janë faktori bazë për ruajtjen e trashëgimisë kulturore bullgare jashtë shtetit.”

Institucione të tilla të rëndësishme janë shkollat bullgare jashtë kufirit, bashkësitë kishtare dhe qendrat kulturore, të cilat fokusojnë në vetvete veprimtari të ndryshme, të lidhura me ruajtjen e traditave.

“Shpesh herë, pa përjashtuar partneritetin me shtetin bullgar, formimi i këtyre institucioneve është si rezultat i vetiniciativës, i një domosdoshmërie të brendshme për mirëmbajtjen e rrjetit të bashkatdhetarëve tanë në një vend të huaj dhe i dëshirës për institucionalizimin e veprimtarisë, kështu që praktikat rreth ruajtjes së traditave të mund të kenë rezistencën e vet, pavarësisht nga konteksti i ndryshëm në shtetin e huaj.”

Pavarësisht nga kjo sesa të ndryshme mund të jenë praktikat të cilat janë të lidhura me krijimin dhe mirëmbajtjen e jetës së komunitetit në vendet e ndryshme të vendbanimit, komunitetet bullgare ndajnë midis tyre një numër praktikash në lidhje me marrëdhëniet me Bullgarinë - pikat kryesore në kalendarin festiv dhe frymën e jashtëzakonshme të ndjeshmërisë për komunitetin bullgar në kuptimin e gjerë. Kjo në një mënyrë kategorike është e treguar në filmin “Ambasadorët shpirtërorë”, i cili përfshin incizime në terren nga ky studim i madh i diasporave bullgare në 4 kontinente. E shikoni.  

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: migrantheritage.com

Më shumë nga rubrika

Gati 11 milionë leva janë siguruar për kërkime në Antarktidë

10.8 milionë leva në kuadër të Programit Kombëtar për Studime Polare do të përdoren për të financuar studimet në rajonin e Antarktidës dhe Arktikut, njoftoi qendra e shtypit e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës. Përveç mbështetjes për projektet..

botuar më 22-06-18 8.05.PD

Bullgaria po shkrihet për shkak të të ardhurave të ulëta dhe legjislacionit joefektiv

Bullgaria është pakësuar me rreth një milionë e gjysmë veta gjatë 10 vjetëve të fundit, tregojnë të dhënat e Institutit Kombëtar të Statistikave nga regjistrimi i fundit në vendin tonë në fund të vitit 2021. Nëse trendet për vdekshmërinë,..

botuar më 22-06-16 12.27.MD

BNR është media me më shumë besim në Bullgari

Radioja Kombëtare Bullgare (BNR) është sërish media më e besuar në Bullgari, sipas një raporti të Institutit “Reuters” për Studimin e Gazetarisë në Universitetin e Oksfordit. Pjesa më e madhe e bullgarëve – 64 për qind i besojnë lajmeve të Radios..

botuar më 22-06-16 11.35.PD