Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Folklori autentik është në fokus në Primorsko

Foto: arkiv

Të gjithë adhuruesit e folklorit bullgar janë të mirëseardhur si pjesëmarrës ose si spektatorë në Festivalin e Parë për Folklor Autentik “Tubim buzë detit”. Më të paktën 100 interpretues individualë  dhe 20 grupe nga krahinat e ndryshme të vendit do të dalin në skenë, njoftoi një nga organizatorët e shfaqjes Stojko Stojkov. Në kuadrin e 2 ditëve – nga 28 deri më 29 maj, në Qendrën Ndërkombëtare të Rinisë në Primorsko, amatorët do të prezantojnë këngë të lindura në mejdan, vallëzime dhe tradita nga vendet e veta të populluara.

“Ka pjesëmarrës nga Bullgaria Veriore - Tutrakan , Silistra, Ruse, Varna, Burgas, trakas ka shumë, Nova Zagora, Sliven - grupe me drejtues shumë të mirë, të cilët luftojnë në këto kohëra të vështira - tregon organizatori. Më kryesorja në këtë festival folklorik “Tubim buzë detit” është se u japim rrugëa në skenë fëmijëve të vegjël, që të mund t’i inkurajojmë. Madje dhe në këtë situatë pandemike, dëshira është e madhe. Natyrisht që kemi përgatitur dhe dekorata të shumta. Për festivale dhe tibime të tilla është me rëndësi të madhe të ketë dhe një skenë të bukur, pjesëmarrës të talentuar dhe një juri akademike, e cila të vlerësojë denjësisht interpretimet, meqenëse festivali ka një karakter konkursi.

Dëshira jonë është që t’i kushtojmë një vëmendje më të madhe kësaj , sesi kanë kënduar gjyshet dhe gjyshërit tanë, si kanë ekzekutuar dhe vallëzuar, prandaj e vëmë aksentin mbi folklorin autentik, traditat dhe kostumet e bullgarit.”

Përpiloi: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

Festivali Folklorik “Bellokamenica-2021” - një festë e frymës dhe e traditave bullgare

“Bellokamenica” është emërtimi i koduar i festivalit tradicional folklorik në fshatin Carevec, të vendosur në një afërsi me qytetin Mezdra në Bullgarinë Veriperëndimore. Guri i bardhë, minuar në afërsi dhe i bërë i njohur në të gjithë..

botuar më 21-09-03 7.00.PD

Këngëtarja e paharrueshme Ljubka Rondova

Ljubka Rondova është ndër interpretuesit të cilat do t’i kujtojmë gjithmonë me mirënjohje, respekt dhe admirim. Duke i kushtuar gjithë jetën këngës popullore bullgare, ajo la shembuj të patejkalueshëm . Ajo thoshte se këngët janë fëmijët e..

botuar më 21-08-25 2.28.MD

Banorët e një lagjeje në zemër të Hisarjas ruajnë këngë dhe tradita origjinale bullgare

Hisarja është i njohur si një qytet me histori shumëvjeçare dhe 22 burime minerale , nga të cilat buron ujë mineral me veti kuruese. Gjatë të gjitha stinëve të vitit këtu mblidhen shumë turistë - bullgarë dhe të huaj, të tërhequr nga burimet..

botuar më 21-08-15 11.05.PD