Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Jeta e përditshme dhe festat gjatë një pandemiе

Shkencëtarët nga Sofja dhe Shkupi studiojnë ndryshimet në jetën tonë, zakonet dhe modelet e sjelljes

Foto: Facebook / @Project2021AES

Etnologët dhe antropologët nga Bullgaria dhe Republika e Maqedonisë së Veriut kanë filluar kërkime në terren për ndryshimin e jetës sonë të përditshme dhe mënyrën e shënimit të festave në qytete në kushtet e pandemisë Covid-19. Projekti quhet "Sofje-Shkup: Jeta e përditshme dhe festat gjatë një pandemie". Projekti në fjalë po realizohet nga një ekip shkencëtarësh të Shoqatës Akademike Etnologjike në Universitetin e Sofjes "Shën Kliment Ohridski ”dhe kolegët e tyre nga Universiteti i Shkupit, me mbështetjen financiare të Programit të Kulturës të Kryeqytetit të Bashkisë së Sofjes. Rezultatet dhe përvoja e të dy qyteteve diskutohet dhe krahasohet në një konferencë shkencore në internet më 2 qershor të organizuar nga shoqata bullgare. Forumi shkencor u jep mundësi etnologëve, folkloristëve, antropologëve, kulturologëve dhe historianëve të shkëmbejnë përvojë dhe të paraqesin punën e tyre mbi tema aktuale dhe të rëndësishme në lidhje me ndryshimet në jetën tonë në pandeminë Covid-19, shpjegon etnologia Anelia Ovnarska-Millusheva.

Projekti do të dokumentojë dhe analizojë histori interesante të banorëve të Sofjes dhe Shkupit për përvojat e tyre gjatë pandemisë, të cilat në të ardhmen do të jenë një mjet jashtëzakonisht i rëndësishëm për të analizuar se sa dhe si Covid-19 ndryshoi jetën tonë të përditshme. Ekipi përqendrohet në monitorimin e ndryshimeve në zakonet e përditshme, në të ushqyerin, normat kulturore, modelet e sjelljes, punën e të tjera në kushtet e pandemisë.

Disa nga hulumtimet dhe statistikat e prezantuara në konferencë u morën përmes një ankete që është publikuar në faqen Facebook të projektit. Ekipi i Anelia Ovnarska-Millusheva fton të gjithë ata që kanë dëshirë dhe mundësi ta plotësojnë atë. Deri më tani, më shumë se 200 njerëz e kanë bërë këtë. Përmes përgjigjeve për pothuajse 50 pyetje dhe përmes vëzhgimit dhe interpretimit profesional, shkencëtarët nga të dy vendet vijnë në përfundime kurioze.

Anelia Ovnarska-Millusheva

"Është interesante se vetë pandemia nuk ka ndikim negativ mbi cilësinë e punës. Gati 52% e të anketuarve shënojnë se pas stresit fillestar, masat anti-epidemike, pa marrë parasysh se sa të rënda kanë qenë, nuk kanë pasur një ndikim negativ në punën e tyre - thotë Anelia Ovnarska-Millusheva. - Gjithashtu, një pjesë e madhe e të anketuarve vënë në dukje se u pëlqen forma hibride e punës - nga shtëpia dhe nga zyra. Por ata gjithashtu thonë se shumë prej tyre nuk mund të bëjnë dallimin midis kohës së tyre të lirë dhe orëve të punës, dmth. mbetja në shtëpi turbullon vijën "punë" - "pushim". Një pikë tjetër interesante është se shumica e njerëzve pohojnë se nuk punojnë në krizë dhe kalojnë më shumë kohë me të dashurit e tyre. "

Këto të dhëna do të jenë jashtëzakonisht të vlefshme për të ardhmen, kur do të kemi më shumë statistika të përgjithësuara dhe mund të bëhet një pamje më e qartë dhe më e plotë e asaj që ka mbetur nga pandemia dhe e asaj ka ndryshuar në modelet e sjelljes dhe jetesës të njerëzve, thotë etnologia bullgare.

Në konferencën online më 2 qershor 13 shkencëtarë, etnologë dhe antropologë kulturorë i paraqesin raportet e tyre. Merr pjesë dhe një psikolog me studimet e tij se si ka ndryshuar mendimi ynë për jetën e përditshme, për jetën tonë në përgjithësi, si rezultat i pandemisë. "Ka një raport mbi de-urbanizimin dhe jetën e re rurale, e cila po fiton një popullaritet gjithnjë e më të madh, veçanërisht në kohën e izolimit. Ka edhe raporte për traditat në izolim dhe për jetën e përditshme në repartet Covid të spitaleve" - shton Anelia Ovnarska - Millusheva.

Përpiloi: Vesella Krësteva në bazë të materialit të Zoja Karaxhovës (Radio Bllagoevgrad)

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Më shumë nga rubrika

“Folklori e bën vendin tonë tepër të veçantë në Evropë dhe në botë” – është kategorik i riu Milen Millanov

Një fotografi e një vajze bullgare në veshje kombëtare popullore dhe e flamurit bullgar në plan të parë fitoi çmimin e dytë të konkursit “Fotografia e Evropës 2021” (A snapshot of Europe 2021), organizuar nga Parlamenti Evropian. Autori i saj..

botuar më 21-10-12 11.23.PD

Arsimi i lartë në Bullgari – me një vizion të ri për të ardhmen

Programe të reja mësimore digjitale dhe burime ndërvepruese, të cilat të ndihmojnë futjen e formave moderne, të zhdërvjella dhe efektive të arsimimit në institucionet e arsimit të lartë në vendin tonë. Kjo parashikohet në Planin Operativ pranë..

botuar më 21-10-10 9.15.PD

Nga sulmet e panikut tek ankthi dhe depresioni i vazhdueshëm ose si reagojmë ndaj situatës së koronavirusit

Nëse bëhet fjalë për luftë, një fatkeqësi natyrore ose epidemi është pa ndonjë rëndësi. Është normale për çdo një situatë ekstreme, ecila është jashtë kontrollit tonë, të shkaktojë një ndjenjë për një pafuqi dhe dobësi. Kurse nganjëherë kjo..

botuar më 21-10-09 11.25.PD