Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Fotografi në qendër të Sofjes tregojnë për marrëdhëniet Bullgari - Danimarkë

Një ekspozitë fotografike në Kopshtin e Qytetit të Sofjes e ndal vëmendjen tonë mbi bashkëpunimin 90 vjeçar midis Bullgarisë dhe Danimarkës. Ekspozita e ve aksentin mbi letrën e Mbretit Frederik i VIII drejtuar Mbretit Bullgar Ferdinand për dekorimin e tij me Urdhrin danez dhe letrat kredenciale të ambasadorit të parë danez me seli në Sofje. Mund të shikojmë dhe një sërë fotografish nga vizita zyrtare e Madhërisë së Saj Mbretëresha Margrethe e II në Bullgari gjatë tetorit të vitit 2000.

Bullgaria vendos marrëdhënie diplomatike me Mbretërinë e Danimarkës më 17 prill 1931. Këmbimi tregtar midis shteteve është mes treguesve më të rëndësishëm, të cilët pasqyrojnë aktivitetin e kontakteve bilaterale. Sipas të dhënave të Ministrisë Bullgare të Ekonomisë, gjatë vitit 2020 saldoja tregtare në tregtinë me Danimarkën është pozitive. Eksporti është rritur me 6.6%, duke i tejkaluar 342 milionë eurot, kurse importi po kështu, me 2.4% (147.9 milionë euro). Pozicionet kryesore në eksportet bullgare për në Danimarkë janë të zënë nga motoçikletat dhe biçikletat me një motor ndihmës, mobiliet dhe artikujt për tubacione, kaldaja, etj. Firmat daneze importojnë në Bullgari kryesisht medikamente dhe produkte ushqimore( mish, djathë dhe gjizë)

Duke llogaritur domosdoshmërinë nga pakësimi i varësisë energjetike të Bullgarisë, vendi ynë ka interes nga tërheqja e investimeve daneze, të lidhura me burimet rivendosëse energjetike. Dhe kjo farenuk është e rastit. Danimarka është mes vendeve prijëse anëtare të Bashkimit Evropian sa u përket inovacioneve teknologjike në fushën e përdorimit të biomasës dhe të energjisë së erës, si dhe në prodhimin e kombinuar të energjisë elektrike dhe të ngrohjes.

Gjatë viteve të fundit, përpara pandemisë, Danimarka ka dalë gjithashtu si një partnere aktive turistike e Bullgarisë. Turistët danez tregojnë një interes ndaj turizmit detar, por po kështu u përkushtohen dhe udhëtimeve tematike në Bullgari, turizmit balneologjik dhe kulturor.

Sipas të dhënave të Ministrisë Bullgare të Punëve të Jashtme në Danimarkë jetojnë rreth 10 000 qytetarë bullgarë. Statistika e Ministrisë së Arsimit tregon se, në Danimarkë nuk ka një shkollë bullgare të ditës së diel, por ekzistojnë shoqata të orientuara drejt shpërndarjes së gjuhës dhe të kulturës bullgare.

Më shumë për historinë e marrëdhënieve diplomatike midis të dyja vendeve mund të mësojmë nga ekspozita tematike në Kopshtin e Qytetit të Sofjes nga data 7 deri më 21 qershor.

Redaktore: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva


Më shumë nga rubrika

Përse të gjitha rrugët në një lagje të Sofjes mbajnë emrat e qyteteve bullgare

Më 3 prill 1879, Sofja u shpall kryeqyteti i Bullgarisë. Festa e qytetit, emërtuar kishës “Shën Sofia” është më 17 shtator, kur Kisha Ortodokse feston Shën Dëshmoret Sofia, Besa, Shpresa dhe Dashuria . Besnike me moton e saj “Rritet por nuk..

botuar më 21-09-17 9.00.PD

Shkolla është e destinuar për të shpëtuar të ardhmen e mijëra fëmijëve të varfër dhe të refuzuar në Bullgari

Shumë shpesh rreth datave të lidhura me arsimin, siç është 15 shtatori dhe 24 maji bëjmë një bilanc, se ne u detyrohemi shumë mësuesve tanë dhe asaj që kemi mësuar gjatë viteve në shkollë. Por, mjerisht shumë fëmijë në vendin tonë nuk kanë shans të..

botuar më 21-09-16 7.15.PD

Gabi e cila jeton në Dublin dhe rruga e saj drejt majave muzikore

Një nga bullgarët e shumtë të vegjël nëpër botë priti me shumë emocion ditën e parë shkollore në mijëra kilometra nga Bullgaria. Pavarësisht se është larg nga atdheu, Gabriella Ivanova nuk pushon së mësuari gjuhën dhe kulturën amtare në Shkollën..

botuar më 21-09-15 12.33.MD