Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një arkiv digjital do të ruajë gjallë historinë e trashëgimisë sonë industriale

Pamje nga qyteti Kjustendill viti 1927 / Foto: Muzeu Historik Regjional Kjustendill

Fabrika, pajisje hekurudhore, ura, thertore, të cilët kanë përfshirë në veten e vet historinë e zhvillimit të stuhishëm të industrisë nga dhjetëvjeçarët e parë të shekullit të kaluar, sot rrëzohen ose “vetëndizen” dhe shkatërrohen. Që të ruajë dëshmi për këta shembuj të vlefshëm arkitekturorë një ekip prej historianëve ka marrë përsipër detyrën të punojë një arkiv digjital dhe një aplikacion në celular me trashëgiminë industriale nëpër tokat tona.  

Godinat e dikurshme industriale mund të fillojnë të jetojnë një jetë të re - me fasadat e tyre dinjitoze të tregojnë histori, kurse me funksionalitetin e vet të kthehen në një shtëpi të përkohshme për njerëz me profesione moderne, një njohje artistike ose të kryejnë funksione shoqërore. Trashëgimia industriale ka mundësi të shumta për një përshtatje dhe socializim, është i bindur kryeasistenti  Ivajllo Naçev nga Instituti për Ballkanistikë pranë Akademisë Bullgare të Shkencave, i cili qëndron në themelin e projektit për arkivin digjital.

Ivajllo Naçev

“Trashëgimia industriale, në ngjashmëri të llojeve të tjera të trashëgimisë është e lidhur me historinë dhe me kujtesën e qytetit - thotë ai. Por, ajo është e lënë pas dore tek ne dhe më tepër jemi mësuar t’u kushtojmë një vëmendje më të madhe kishave, manastireve, arkitekturës së qytetit nga fundi i shekullit të 19 dhe në maksimum deri në fillimin e shekullit të 20. Çdo gjë tjetër jashtë këtyre parametrave vështirë hyn në përfytyrimet shoqërore. Madje dhe statusi zyrtar i monumenteve të kulturës nuk mund të mbrojë shumë objekte industriale.”

I tillë është rasti me Fabrikën e dikurshme të Sheqerit në Sofje, e cila fjalë për fjalë është në shkatërrimin e sipër, por pavarësisht nga kjo ende varet nga teka e fatit.

Fabrika e sheqerit në Sofje viti 1917 / Foto: Fabrika dhe personalitete

Fabrika e sheqerit iь ka dhënë emrin të gjithë lagjes dhe kjo ilustron faktin se këto objekte nuk janë të mbyllura për veten e tyre, por kanë ndryshuar jetën në drejtime të shumta - sqaron Ivajllo Naçev. Këtu mund të mendojmë për demografi - për mijëra njerëzit, të cilët janë transferuar të jetojnë përreth. Mund të mendojmë po kështu për infrastrukturën, sepse për shkak të fabrikës është devijuar vija hekurudhore. Prandaj dhe një nga gjërat, të cilat po mundohemi që të bëjmë, është të ilustrojmë me dokumente rëndësinë e fabrikave për mjedisin më të gjerë dhe për funksionimin e qytetit si një organizëm të madh.”

Fabrika e sheqerit në Sofje sot / Foto: arkiv

Sipas historianit çdo një godinë duhet të identifikohet dhe të shikohet më vete, që të ruhet dhe më pas të përshtatet sipas karakteristikave të veta.

“Ne nuk dimë mjaft gjëra për trashëgiminë industriale, madje dhe historinë e fabrikave dhe objekteve të veçanta - shton Ivajllo Naçev . Do të jap shembull me Muzeun Kombëtar “Toka dhe njerëzit” në Sofje, i cili sipas datimit është vendosur në një ndërtesë industriale nga fundi i shekullit të 19-të. Por, kjo është pak e mundshme duke pasur parasysh teknologjitë e ndërtimit dhe mënyrën, në bazë të së cilës është ndërtuar qyteti. Dhe me të vërtetë, kur fillova të gërmoj, doli se korpusi i muzeut të sotëm është i ndërtuar mbase gjatë viteve 20 të shekullit të kaluar. Përmes këtij shembulli dua të tregoj se edhe për objekte - monumente kombëtare të kulturës, ka boshllëqe ose faktet nuk janë korrekte. Dhe çfarë mbetet për më pak të njohurat dhe godinat e neglizhuar industriale”.

Në fabrikën për çokolatë dhe prodhime të sheqerit të Velizar Peevit përpara vitit 1943 / Foto: Agjencia Shtetërore “Arkiva”

Një nga mjetet për një lexim të besueshëm të trashëgimisë industriale është krijimi i një aplikacioni në celular - më përpara për kryeqytetin. Përmes tij do të mund të shikohen ndërtesat në pamjen e tyre autentike nga koha, në të cilën kanë kryer qëllimin e vet bazë.

Fabrika e birës e vëllezërve Proshek në Sofje viti 1912 / Foto: Agjencia Shtetërore “Arkiva”

“Shpresoj që veprimtari të tilla të jenë të lidhura dhe me qëllime arsimore, që të mund të hedhim një vështrim drejt disa shembujve frymëzuese - thotë akoma historiani. Objektet industriale dhe sipërmarrësit inovativë nga e kaluara mund të frymëzojnë sipërmarrësit e ditës sonë dhe t’u tregojnë se si me kalimin e kohës vazhdimisht është nevojitur të ndryshojë mënyra e prodhimit dhe e shitjes.”

Përpiloi: Diana Cankova/ Në bazë të intervistës së Tanja Dimovës, BNR-“Hristo Botev”) 

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Maria Cvetkova

Maria Cvetkova nga Bazeli i Zvicrës: "Këtë herë ka shpresë"

Bullgarët në Zvicër votojnë për president dhe për parlament në 12 qendra votimi të shpërndara në të gjithë vendin. Në Bazel dita e zgjedhjeve po shkon normalisht, mësojmë nga bashkatdhetarja jonë Maria Cvetkova. Prej shumë vitesh ajo jeton në..

botuar më 21-11-14 5.32.MD

Në fshatin Glluhar njerëzit janë të lodhur nga zgjedhjet, por votojnë me shpresën se do të kthehen të rinjtë nga jashtë

Njerëzit në fshatin e vogël Glluhar (Bullgari Jugore) kanë një qëndrim të përgjegjshëm ndaj zgjedhjeve të ardhshme, të tretat për këtë vit. Por ata nuk besojnë se ndryshimi për një jetë më të mirë varet nga ato. Të gjithë janë të mendimit se..

botuar më 21-11-14 10.15.PD

Pengesa kryesore në ditën e zgjedhjeve është pandemia

Bullgarët janë sërish para kutive të votimit. Për të tretën herë këtë vit ne duhet të zgjedhim përfaqësinë tonë në Kuvendin Popullor. Pesha e zgjedhjeve është e dyfishtë, pasi sot po vendosim se kush do të mbajë postin e kreut të shtetit në 5 vitet..

botuar më 21-11-14 9.10.PD
Подкасти от БНР