Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

A ka premisa për pjesëmarrje më të lartë në zgjedhjet më 11 korrik?

Foto: BGNES

Zgjedhjet e rregullta parlamentare në prill ishin në mes të valës së tretë të Covid-19 në Bullgari.Organizimi i tyre ishte kompleks dhe aktiviteti mezi kaloi 50% të atyre që kishin të drejtën e votimit (50.61%).Tani situata në vendin tonë është e ndryshme – numri i të infektuarve është i ulët dhe megjithëse gjendja e jashtëzakonshme epidemike është në fuqi deri në fund të korrikut, masat janë më liberale.A do të votojnë tani më shumë njerëz, të cilët në zgjedhjet e kaluara kishin frikë për të dalë nga shtëpia për shkak të epidemisë së koronavirusit?

"Në të vërtetë, për momentin situata është krejt e ndryshme, kështu që kjo mund të ndikojë në pjesëmarrje, por jo në mënyrë të konsiderueshme – është kategorik Doc. Aleksandër Hristov nga Qendra për Analiza dhe Komunikacione të Krizave.

Aleksandër Hristov

Ajo që do të ndikojë më shumë në motivimin e njerëzve për të votuar është ajo që po ndodh në vendin tonë për momentin, veprimet e qeverisë së përkohshme, kundërshtimi midis njerëzve që i mbështesin masat dhe atyre që nuk i mbështesin. Ky do të jetë motori kryesor për rritjen e pjesëmarrjes në zgjedhje. Mund të ketë spekulime se njerëzit pushojnë në det gjatë kësaj periudhe, etj., por ky pothuajse nuk do të jetë një faktor, pasi vetë situata politike aktualisht është motivuese ose demotivuese".

"Shumë faktorë dinamikë ndikojnë në opinionin publik," konfirmoi në një intervistë për BNR sociologja Borjana Dimitrova nga Alpha Research.

Borjana Dimitrova

Zbulimet periodike rreth mënyrës së ushtrimit të pushtetit në vitet e fundit, lista e shpallur nga SHBA-ja e biznesmenëve të sanksionuar bullgarë në përputhje me Ligjin “Magnitski”, vizita e Prokurores Evropiane Laura Kovesi, protestat kundër Prokurorit të Përgjithshëm të vendit, kontrolli i shpenzimeve të spitaleve, ndryshimi i udhëheqjes së agjencive dhe departamenteve kryesore – këto janë ngjarjet të cilat, sipas analistëve, do të kenë një ndikim të rëndësishëm në qëndrimet politike të bullgarëve.

"Ne kemi një qeveri unike të përkohshme, ministra hiperaktivë dhe një kryeministër disi të fshehur.Kjo po ndodh për herë të parë në historinë tonë të re dhe është gjëja kryesore që do të ndikojë që njerëzit të votojnë, - shpjegoi Doc. Hristov. - Kjo u jep besim njerëzve se ndryshimi është disi në duart e tyre." Sipas Hristovit, muajt e fundit kanë treguar se ndryshimi është i mundur, por rezultatet e zgjedhjeve të parakohshme nuk do të jenë shumë më të ndryshme nga ato në zgjedhjet e kaluara:

"Rezultatet e zgjedhjeve më 11 korrik do të jenë si ato më 4 prill, por kjo ende nuk do të thotë asgjë. Tashmë ka premisa të mendojmë se megjithë këtë raport të forcave politike, do të bëhen përpjekje të konsiderueshme për të formuar një qeveri," theksoi ai.

Çfarë duhet të jenë Parlamenti dhe qeveria e ardhshme e Bullgarisë - kjo është një pyetje me një përgjigje shumë të polarizuar në shoqëri, shpjegoi sociologja Borjana Dimitrova.

"Për fat të keq duhet të them se shumica e njerëzve e shohin parlamentin e ardhshëm me një horizont jo shumë të gjatë veprimi. Megjithatë, një qeveri e zgjedhur rregullisht brenda parlamentit të ardhshëm gëzon mbështetje shumë më të lartë sesa mendimet e shprehura për një vazhdim të mundshëm të qeverisë së përkohshme. Kërkohet stabiliteti. Ne jemi duke kërkuar një formulë në të cilën njerëzit të kenë qartësi të perspektivës, madje kjo të mos jetë në një horizont shumë të gjatë ", tha në përfundim Borjana Dimitrova.

Përpiloi: Elena Karkallanova /sipas intervistës së Diana Donçevës dhe Diana Jankullovës nga BNR-Horizont/

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: BGNES, Ani Petrova


Më shumë nga rubrika

Bullgarët mbeten mbrapa me planin e imunizimit

Për nga natyra bullgari është një njeri dyshues dhe ka të vështirë t’u besojë apeleve, veçanërisht kur ato vijnë nga etazhet e larta të pushtetit. Kjo është një nga arsyet pse ai nuk nxiton me entuziazëm në larminë e ofruar kaq bujarisht të..

botuar më 21-09-14 3.41.MD

Shoqëria nuk pret ndryshim për një të ardhme më të mirë

44% e bullgarëve besojnë se situata në Bullgari po përkeqësohet. 29% nuk ​​shohin as përmirësim, as përkeqësim. Optimistët janë 24 për qind e të anketuarve, sipas një sondazhi të "Eurobarometer" - Ipsos European Public Affairs të porositur nga..

botuar më 21-09-13 9.24.PD

Sofja zuri vendin e dytë në konkursin "Kryeqyteti i Gjelbër i Evropës" për vitin 2023

Kryeqyteti bullgar Sofja u rendit i dyti në konkursin "Kryeqyteti i Gjelbër i Evropës" për vitin 2023, duke ia lënë vendin e parë kryeqytetit estonez të Talinit. Zëvendëskryetarja e bashkisë Desisllava Bileva komentoi se Sofja ka përmirësuar..

botuar më 21-09-13 8.36.PD