Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

A mund të ketë konsensus politik në Parlamentin e ri bullgar?

Foto: BGNES

Fjalimet e kryetarëve të grupeve parlamentare në Legjislaturën e 46 të Kuvendit Popullor në ditën e tyre të parë të punës, riafirmuan dëshirën për të ndryshuar modelin aktual të qeverisjes dhe ambicien për dialog me fituesin e zgjedhjeve - "Ka një popull të tillë" (ITN). Nga ana e vet, përfaqësuesit e formacionit të showmenit Sllavi Trifonov ITN i mbetën besnik imazhit të tyre të deritanishëm.

Në një intervistë për BNR prof. Ljubomir Karaxhov, pedagog në lëmin e komunikacioneve publike, na shpjegoi:

Ljubomir Karaxhov

"Me këtë sjellje dhe mënyrë komunikimi, partia i ngjan imazhit të Sllavi Trifonovit dhe dallohet nga të gjithë politikanët e tjerë që po përpiqen të jenë më të afrueshëm dhe të vendosin dialog me të tjerët. Këtu duhet të përmendim dy fakte. Zëvendëskryetari i ITN Toshko Jordanov nuk iu drejtua kryetares së Parlamentit dhe gaboi emrin e Presidentit. Mendoj se në rastin konkret kjo flet për një tension shumë të madh dhe se improvizimi nga tribuna e Parlamentit është absolutisht i papërshtatshëm."

Sipas Karaxhovit, një nga arsyet për tensionin në radhët e partisë, ndoshta lidhet me nevojën që t’i marrin parasysh rrethanat dhe jo ta zbatojnë sipas planit që nga fillimi deri në fund programin e tyre paraelektoral. Ndërkaq, për herë të dytë hapja e seancës së parë të Legjislaturës së 46 të Kuvendit Popullor nga deputetja më e moshuar, Mika Zakova, na kujtoi se ëndrrat mund të realizohen. Mika Zajkova na bëri përshtypje edhe me vizionin dhe sjelljen e saj të këndshme:

“Fjalimi i saj ishte në kufirin e politikës dhe jetës jashtë saj, të formalitetit dhe joformalitetit” - shtoi prof. Karaxhov.

Mika Zajkova nuk harroi të përmendë dhe disa nga temat aktuale, të cilët e preokupojnë shoqërinë. Ajo preku temën e shëndetësisë, biznesit dhe domosdoshmërisë që ai të përkrahet, u përmendën edhe pensionet dhe jeta e nënave me fëmijë me çrregullime. 

Megjithë deklaratat e partive të veçanta dhe dashamirësinë e Mika Zajkovës politologu Antonij Gëllëbov është skeptik se formimi i qeverisë është i mundur.

Antonij Gëllëbov

"Duhet të them qartë se mbështetja për një qeveri do të thotë marrjen e përgjegjësisë politike për veprimet e saj. Mendoj se qeveria e re e propozuar nuk do të marrë përkrahjen e domosdoshme dhe për fat të keq ka shumë të ngjarë që ky parlament të ketë një mandat shumë të shkurtër. Një skenar i tillë do të ishte më i keqi për Bullgarinë. Ne e humbasim kohën dhe çdo ditë e humbur rrit çmimin që do ta paguajmë të gjithë ne".

Në rast se ka zgjedhje të reja të parakohshme, shkencëtari politik parashikon pjesëmarrje edhe më të ulët elektorale dhe domosdoshmërinë për një përvojë shumë më të madhe politike dhe përpjekje më të mëdha për të zgjidhur një krizë të mundshme e cila përveç dimensioneve politike mund të ketë edhe dimensione ekonomike. Gëllëbov na qetësoi se deri më tani treguesit makroekonomikë të vendit janë të mirë, por "çdo ditë e humbur në favor të egoizmit partiak do të na kushtojë shumë shtrenjtë".

Përpiloi: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: BGNES, BNR-Radio Pllovdiv

Më shumë nga rubrika

Ngjarjet me adresë ballkanike

Serbia beson se nuk është e detyruar të blejë armë nga Shtetet e Bashkuara dhe Evropa Serbia do të vazhdojë të armatoset me armë ruse, kineze dhe të tjera, tha Presidenti Aleksandër Vuçiç. Deklarata vjen pavarësisht frikës në regjion dhe..

botuar më 21-10-15 4.09.MD

Fillon fushata e tretë parazgjedhore brenda një viti, kësaj here “2 në 1”

Që nga 15 tetori deri në ditën e reflektimit 13 nëntor Bullgaria është në një fushatë parazgjedhore. Për herë të parë në historinë tonë demokratike do të votojmë herën e tretë për parlament për më pak se një viti kalendarik. Zgjedhjet e..

botuar më 21-10-15 6.15.PD

Surpriza para votimit të ardhshëm për kreun e shtetit

Bullgaria është në pragun e fushatës së parë zgjedhore 2 në 1 në historinë e saj demokratike. Mbajtja e një votimi presidencial dhe parlamentar në të njëjtën datë (14 nëntor) ngre një sërë pritjesh tek kandidatët për dy nga qendrat më të..

botuar më 21-10-13 4.16.MD