Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Më 18 gusht kremtojmë Fjetjen e Shën Ivan Rillski – mbrojtësit të bullgarëve

Shën Ivan Rillski
Foto: arkiv

Kisha Ortodokse Bullgare kremton sot Fjetjen e Shën Ivan (Joan) Rillski. Festa shënohet në ditën e përvjetorit të vdekjes së shenjtorit. I nderuari Ivan Rillski lindi rreth vitit 876 në fshatin Skrino në malin Osogovska. Ai jetoi në kohën e Princit Boris dhe birit të tij Vlladimir, Mbretit Simeon dhe birit të tij Petër - një kohë e përhapjes së gjerë të krishterimit në kufijtë e Bullgarisë. Si adoleshent, ai dëshironte t’i përkushtohej shërbimit të Zotit dhe hyri në një manastir. Mirpo, më vonë u largua nga manastiri dhe brodhi shumë kënde. Në një moment ai u vendos në Rilla ku themeloi Manastirin e Rilës. Në fund të jetës së tij, shenjtori iu përkushtua vetmisë dhe lutjes. U nda nga jeta në vitin 946 dhe u varros në kishën e vogël të Manastirit të Rilës. Rreth 980 u kanonizua shenjtor.

Pjesë e trashëgimisë që marrin bullgarët prej tij është “Testamenti i Shën Ivan Rilskit”. “Mos kërkoni të qëndroni në krye dhe të udhëhiqni, por mbani mend Atë që tha: “Kush dëshiron të jetë i pari midis jush, le të jetë skllav i të gjithëve.” Zgjidhni mentorët tuaj dhe caktoni si krerë ata që Zoti ju ka treguar, domethënë njerëz që dëshmohen nga të gjithë për ndjekjet e tyre shpirtërore, dhe që janë më të lartë se të gjithë në arsyen dhe aftësinë dalluese shpirtërore, dhe që janë në gjendje të kullosin mirë dhe të pëlqyer nga Zoti kopenë që iu besua nëpër kullotat e devotshmërisë”, shkroi shenjtori në testamentin e tij.


Më shumë nga rubrika

Mozaikët nga pllaka Buzlluxha janë konservuar deri në pranverë

Ka përfunduar konservimi sezonal i mozaikëve të monumentit emblematik Buzlluxha . Gjatë muajve të ftohtë ato do të mbrohen me ndihmën e një tende të veçantë prej kanavace prej 600 metrave katrore. Me rivendosjen e monumentit nga koha e..

botuar më 21-11-13 12.15.MD

Shën Minai - shenjtori mbrojtës i familjes dhe udhëtarëve

Sot Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Dëshmorit të Shenjtë Minai, i konsideruar si mbrojtës i familjes, jetimëve dhe i pastrehëve, si dhe i njerëzve që kanë filluar një udhëtim të gjatë. Në këtë ditë besimtarët i luten Shën Minait për..

botuar më 21-11-11 8.44.PD

Më 8 nëntor nderojmë Shtatë Kryeengjëjt

Në Ditën e Kryeengjëllit , 8 nëntor, Kisha jonë Ortodokse nderon luftëtarët qiellorë të dritës dhe drejtësisë. Këta janë Shtatë Kryeengjëjt Mikail, Gabriel, Rafael, Uriel, Salathiel, Jehudiil dhe Barakiel. Më i vjetri nga të gjithë -..

botuar më 21-11-08 9.05.PD
Подкасти от БНР