Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

BNB kufizon kreditimin e blerjes së banesave

Godina e BNB-së
Foto: Ani Petrova

Banka Popullore Bullgare /BNB/ kufizon kreditimin e hipotekave, duke rritur që nga viti 2021 buferin e kapitalit për kreditë në rrezik nga 0.5% në 1%.

Masa synon që thesaret e bankave të kenë rezerva të mjaftueshme për të mbuluar humbjet nga huat me probleme. Si rregull, buferi rritet kur është e nevojshme të "ftohet" rritja e madhe e kredive. Për 7 muajt e parë të vitit, kreditë e reja në vend u rritën me mbi 7% në krahasim me vitin 2020, dhe hipotekat e banesave me mbi 15%.

Sipas BNB kjo është e rrezikshme, për shkak të akumulimit të rreziqeve, të cilat mund të shfaqen në rritjen e vëllimit të kredive me probleme për blerje banesash në të ardhmen, në rast uljeje të ekonomisë.

Më shumë nga rubrika

Petër Ganev

Një deficit buxhetor prej 3% për vitin 2023 është i arritshëm

Deficiti buxhetor prej 3% është i arritshëm, tha për BNR Petër Ganev - studiues në Institutin për Ekonominë e Tregut. “Ne nuk kemi bomba në buxhet që janë të pakapërcyeshme. Me një qëndrim të rreptë të ministrit të financave, kjo mund të bëhet. Ka..

botuar më 23-07-25 11.58.PD
Llukoill Neftohim Burgas

"Llukoill” deklaroi se do të kërkojë të drejtat e tij në gjykatë

“Llukoill Neftohim Burgas” njoftoi se do t’i drejtohet gjykatës për të mbrojtur reputacionin afarist. Qëndrimi është në përgjigje të asaj që tha bashkëkryetari i PP-së Kirill Petkov se do të paraqitet propozimi “për të rikthyer kontrollin e portit..

botuar më 23-07-20 4.25.MD

BBR dhe EIB nënshkruan një marrëveshje për të mbështetur kompanitë e vogla

Banka Bullgare për Zhvillim (BBR) nënshkroi një marrëveshje për 175 milionë euro me Bankën Evropiane të Investimeve (EIB). Në kuadër të programit InvestEU u lidh gjithashtu një kontratë garancie midis Bankës së Zhvillimit dhe Fondit Evropian të..

botuar më 23-07-20 3.38.MD