Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një ekspozitë në Romë do të tregojë për gjurmët bullgare nëpër botë përmes syve të fëmijëve

Foto: Shkolla bullgare “Asen dhe Ilija Pejkovi”

Me një paletë, një aparat fotografik dhe fjalë, bullgarët e vegjël jashtë vendit kërkuan gjurmët e Bullgarisë në vendet ku jetojnë. Kjo u bë në kuadrin e bienales ndërkombëtare të rinisë, organizuar nga Shkolla bullgare “Asen dhe Ilija Pejkovi” dhe Shoqata Kulturore “Paralele 43” në Romë - Itali. Punimet më mbresëlënëse do të prezantohen në një ekspozitë speciale, e cila do të hapet fillimisht më 6 nëntor në Universitetin Amerikan në kryeqytetin italian, kurse pas kësaj –gjatë muajit korrik 2022 do të vijë për vizitë dhe në Akademinë Bullgare të Shkencave në Sofje.

“Fillimisht bienalja ishte e drejtuar vetëm nga fëmijët bullgarë jashtë kufirit, përmes Shoqatës së Shkollave Bullgare Jashtë Shtetit, por me kalimin e kohës në të u përfshinë dhe shumë nxënës nga Bullgaria”, tregon Veneta Nenkova, drejtoreshë e shkollës, frymëzuese dhe organizatore e bienales. Kështu në programin e konkursit kanë marrë pjesë afro 100 fëmijë nga shtete të ndryshme. Më aktivë ishin bullgarët e vegjël nga Britania e Madhe, Gjermania, Franca, Italia dhe Shtetet e Bashkuara, të cilët kanë dërguar për konkursin piktura, grafika, por edhe dokumentarë të shkurtër që mund të shihen në kanalin youtube të bienales.


Në vizatimet dhe videot e tyre, fëmijët na çojnë në vende që lidhen me bullgarët e lashtë në Itali në Molise dhe Celle di Bulgaria, tregojnë për barin e mbretëreshëssiç është e njohur bima belladona, me të cilën bullgari Ivan Raev shpëton mbretëreshën Elena Savojska nga një sëmundje e rrezikshme. Krijimet  paraqesin edhe monumentet e kapitenit Petko Vojvoda dhe të patriarkut të letërsisë bullgare Ivan Vazov në Romë, monumentin e Vasill Levskit në Uashington, shatërvanin bullgar në kopshtet Kensington në Londër dhe shumë vende të tjera bullgare nëpër botë.

Përpiloi: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: Shkolla bullgare “Asen dhe Ilija Pejkovi” 


Më shumë nga rubrika

Në Plovdiv po fillon "One Dance Week" – janë ftuar yjet botërore të kërcimit bashkëkohor

Shumë pak ngjarje kulturore bashkëkohore në vendin tonë përballojnë ndryshimet e trazuara politike, ekonomike dhe sociale dhe shënojnë jetëgjatësi në ekzistencën e tyre. Mes tyre doli dhe festivali më i madh ndërkombëtar për një vallëzim modern në..

botuar më 22-05-13 7.15.PD

Sofja tregon histori me drita nën qiellin e hapur

Më 6 maj, Bullgaria feston një nga festat e saj më të dashura, ditën e Shën Gjergjit dhe Ditën e guximit, trimërisë dhe Ushtrisë Bullgare.Më 9 maj  Evropa do të shënojë vitin e saj të 72-të të bashkimit dhe unitetit. Në ditët ndërmjet dy festave,..

botuar më 22-05-05 7.15.PD

Një ekspozitë fotografike në Berlin tregon 7 vitet e fundit të piktorit Andrej Daniel

Një reportazh i shkurtër me theks vizual nga shtatë vitet e fundit të artistit, mësuesit dhe të njeriut të urtë të madh Prof. Andrej Daniel / 1952 - 2020 / do të prezantohet më 4 maj në galerinë e Institutit Bullgar të Kulturës në Berlin...

botuar më 22-05-02 11.45.PD