Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Më 20 janar i japim nder Patrikut të fundit mesjetar bullgar

Foto: arkiv

Më 20 janar, Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shën Evtimij - Patriarkun Tërnovski. Ai është ndër bullgarët më të mëdhenj të shekullit të 14-të, udhëheqësi i fundit i Patrikanës së Tërnovos.

Evtimij lindi pas vitit 1320. Ai u bë ndjekës i Teodosij Tërnovski, pasues i mësimit mistik fetar në Mesjetë, i njohur në Bullgari si “Isihazëm”. Së bashku me mësuesin e tij në vitin 1363 shkoi në Kostandinopojë. Sipas të dhënave që disponojmë Evtimij ka zhvulluar veprimtari në manastiret në Malin е Shenjtë.

Në vitin 1371, kleriku u kthye në Tërnovo dhe themeloi Manastirin e Trinia e Shenjtë. Manastiri u bë qendra e shkollës letrare të Tërnovos. Evtimij Tërnovski kreu reformën gjuhësore, ose të ashtuquajturin “drejtim fjalësh”. Në vitin 1375 u zgjodh Patriark. Pas pushtimit të Tërnovos nga osmanët, për shkak të mbrojtjes së ortodoksëve, shenjtori u internua. Ai vdiq pas vitit 1401.

Më shumë nga rubrika

Një pllakë përkujtimore do të rikujtojë për inxhinierin Stoimen Sarafov - bamirësi i “Sarafovos”

Gjatë Luftërave Ballkanike, dhjetëra mijëra bullgarë janë larguar nga Trakia Lindore për të shmangur sundimin osman dhe kanë rënë viktimë të ushtrisë perandorake dhe bashibozukut. Duke i braktisur vendet e tyre të lindjes, ata shpërngulen nëpër..

botuar më 22-06-13 7.15.PD

Përshpirtja e Qershisë është e shtuna e dytë gjatë vitit për nderim të të krishterëve që janë larguar nga kjo botë

Sot është përshpirtja e qershisë. Si zakonisht dita në të cilën kujtohemi për të afërmit tanë të cilët tanimë nuk janë në këtë botë dhe lutemi për paqe dhe qetësi të shpirtrave të tyre është gjithmonë ditën e shtunë.  Në kisha, pas Liturgjisë së..

botuar më 22-06-11 7.15.PD

Më 2 qershor Kisha Ortodokse Bullgare kremton Ditën e Ngjitjes në qiell të Zotit tonë Jezu Krisht

Kisha Ortodokse kremton Ditën e Ngjitjes në qiell të Zotit tonë. Kjo festë bie gjithmonë të enjten, dyzet ditë pas Pashkëve. Meqenëse data e Pashkës ndryshon çdo vit, ndryshon edhe data e Festës së Ngjitjes. Sipas besimeve të krishtera, pas..

botuar më 22-06-02 4.33.MD