Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Ukraina në fokus” në edicionin pranveror të Festivalit „Master of Art“

Foto: Master of Art Film Festival

Katër qytete bullgare mirëpresin kinemanë më të mirë botërore të artit dokumentar të viteve të fundit - Sofja, Plovdiv, Varna dhe Stara Zagora presin edicionin e 7-të pranveror të festivalit të filmit „Master of Art“. Programi zyrtar filloi më 7 prill me shfaqjen e dokumentarit amerikan “Kurt Vonnegut –i panënshtruari i kohës” nga regjisori Robert Widey. Ky film u xhirua në vazhdim të 39 viteve dhe u shfaq për herë të parë në vitin 2021. “Vitet e fundit treguan se as epidemitë dhe as luftërat mund t’i ndalojnë artistët të krijojnë”, tha drejtori i festivalit Najo Ticin. Në shenjë simpatie dhe mbështetjeje për popullin ukrainas është një program special me filma ukrainas - “Ukraina në fokus”.

Përfshihen katër tituj dokumentarë që përfaqësojnë kulturën dhe artin ukrainas. Këto janë “Ëndërrim ndaj së kaluarës: Muzika e vjetër në Ukrainë” – një film për traditat muzikore kombëtare dhe kujdesin e njerëzve për to. “Trëndafila: Filmi Kabare”, “Përralla për kalin – lodër” dhe “Pafundësia para Florianit”.  Programi tematik “Rilindja italiane” do të prezantohet për herë të parë në kinotekën Odeon në Sofje. Filmat kushtuar gjenive Mikellanxhello, Rafaelo, Tintoreto, Leonardo dhe vëllezërve Karaçi do të shfaqen midis 11 dhe 15 prillit.

Ndër theksat kryesore të programit bullgar të festivalit është filmi “Voev” i regjisores Biljana Kirillova.

Do të shohim gjithashtu filmi “Testamenti i Boris Hristov” (regjisor Boris Sllavçev) dhe “Debeljanov dhe engjëjt” me regjisore Desisllava Shishmanova, ku për herë të parë tregohet vendi i vdekjes së Dimço Debeljanovit në vitin 1916 në Greqinë e sotme.

Përpilues: Vesella Krësteva

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Xhaz dhe festë e verës trake në "Luginën e Mbretërve Trakas" në Kazanllëk

Në javën e fundit të muajit gusht, qyteti në Luginën e Trëndafilave-Kazanllëk, kthehet në një qendër tërheqëse si për bullgarët, kështu dhe për të huajt, të cilët janë gati të zhyten në botën e çuditshme të qindra monumenteve të vlefshme..

botuar më 22-08-27 11.35.PD

Hapet edicioni i tridhjetë jubilar i festivalit "Dashuria është çmenduri"

Për të tridhjetën herë Festivali Ndërkombëtar i Filmit “Dashuria është çmenduri” mbledh adhurues të artit të shtatë. Forumi do të hapet sonte në Festivalin dhe Qendrën e Kongreseve të Varnës me dramën franceze "Të rinj për gjithmonë" (Les Amandiers) të..

botuar më 22-08-26 11.08.PD

"FRAGILE" – një instalim fotografik na rikujton se ne kemi vetëm një çast në këtë tokë

Me mjetet e ngjyrave dhe të dritës, artistja Johana Trajanova na tregon për dobësinë tonë personale dhe kalueshmërinë tonë në këtë tokë.Instalimi i saj i fundit fotografik titullohet KREHKI // FRAGILE, ashtu si dhe lulet botanike që ajo fotografon..

botuar më 22-08-20 10.15.PD