Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Komisioni Evropian parashikon inflacionin vjetor në Bullgari 12 për qind

Foto: arkiv

Çmimet e gazit pritet të rriten një herë për shkak të furnizimeve të pezulluara nga Rusia, por ato do të kompensohen nga furnizimet alternative. Kështu shkruhet në pjesën për Bullgarinë në parashikimin ekonomik pranveror të Komisionit Evropian. Çmimet e energjisë pritet të fillojnë të bien pas verës. Inflacioni i parashikuar për vitin 2022 është 11.9 për qind, ndërsa për vitin 2023 është 5 për qind. Rritja e PBB-së së vendit në vitin 2022 është i ulur në 2.1 për qind. Për vitin 2023 parashikohet një rritje prej 3.1 për qind. Për shkak të çmimeve të larta të energjisë, kompanitë do të përpiqen të zbusin ndikimin duke kufizuar rritjen e pagave, duke ngrirë hapjen e vendeve të reja të punës dhe investimet. Por trendi do ta mbajë papunësinë nën 5 për qind.


Më shumë nga rubrika

Sfida sot: rritja ekonomike pavarësisht turbulencat politike

Kostoja fiskale afatshkurtër e rrëzimit të qeverisë arrin në 900 milion leva, sipas Llëçezat Bogdanov, kryeekonomist në Institutin e Ekonomisë së Tregut. Por nëse kriza politike thellohet, rezultati në afat të mesëm dhe afat të gjatë mund të rrisë..

botuar më 22-07-21 11.12.PD

Herbalizmi është një industri jetike për shumë nga vendbanimet e vogla në Bullgari

Pothuajse nuk ka njeri në Bullgari i cili të mos të njohë llojet kryesore të bimëve dhe të mos të ketë zhvilluar të paktën njëherë në jetën e tij një shërim përmes zierjes së barishteve. Vendi ynë ka një natyrë jashtëzakonisht të pasur dhe të..

botuar më 22-07-19 7.15.PD

A ka ndonjë hapje kundër inflacionit të lartë?

Inflacioni i lartë është një sprovë e vërtetë për ekonominë botërore. Goditja e çmimeve në muajt e fundit u raportua shumë qartë në Bullgari. Që në muajin prill, inflacioni i mallrave elementare arriti në 20% në vend.Disa nga çmimet u rritën në..

botuar më 22-07-14 7.15.PD