Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Inflacioni i vërtetë në Bullgari tejkalon 25%

Prof. Dimitër Ivanov
Foto: BGNES

Sipas Institutit Kombëtar të Statistikave inflacioni është 14.4%, por shporta e konsumit përfshin një sërë mallrash opsionale që askush nuk i konsumon. Në fakt, nëse merret parasysh indeksi i çmimeve të konsumit, inflacioni në vendin tonë tashmë kalon 25%.

Në një intervistë për BNR, makroekonomisti Prof. Dimitër Ivanov theksoi se Ministria e Financave ende nuk e ka analizuar në thellësi shkallën e gabimeve të veta të deritanishme në aspektin e rritjes së inflacionit dhe politikën e nevojshme ndaj tij. Sipas prof. Ivanov, inflacioni - në masën 11-12%, ndoshta do të zgjasë disa vjet dhe do të arrijë në dy skenarë - ose stagflacion për shkak të rritjes së normave të interesit në mbarë botën, ose do të hyjmë në një recesion, dhe ka të ngjarë që kjo periudhë të zgjasë deri në vitin 2025, dhe ndoshta edhe më tej.
Sipas makroekonomistit, Bullgaria është në kaos politik dhe ekonomik dhe në një krizë më të keqe se ajo e viteve 1996-1997, kur kriza ishte vetëm financiare. Kësaj i shtohet edhe lufta, e cila prek gjithë botën dhe mund të marrë përmasa edhe më të mëdha, tha prof. Ivanov.

Më shumë nga rubrika

Qyteti Çirpan iu bashkua qyteteve me parkun e tij tregtar

Një investim i ri në Çirpan punëson rreth 100 persona në qytet. Investitori në projekt për një park të ri tregtar është një kompani nga Stara Zagora, e cila po ndërton parqe të ngjashme në tre qytete të tjera - Gorna Orjahovica, Dimitrovgrad dhe..

botuar më 22-09-11 9.35.PD

Pa reforma, Bullgaria shënoi një rritje të lirisë ekonomike

Bullgaria u ngjit nga vendi i 36-të në vendin e 23-të në mesin e 165 vendeve në renditjen – “Liria ekonomike në mbarë botën 2022.” Studimi i prezantuar në Sofje nga Instituti për Ekonominë e Tregut, bëhet çdo vit nga instituti kanadez “Frazer”...

botuar më 22-09-09 12.50.MD

Në tremujorin e dytë të 2022, rritja ekonomike është nën 1%

Ekonomia bullgare shënoi një rritje prej 0,8 për qind në tremujorin e dytë të vitit krahasuar me 3 muajt e parë, sipas të dhënave paraprake të Institutit Kombëtar të Statistikave. Në bazë vjetore, rritja është 4%. Kontributin më të madh në rritjen e..

botuar më 22-09-07 2.30.MD