Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Inflacioni i vërtetë në Bullgari tejkalon 25%

Prof. Dimitër Ivanov
Foto: BGNES

Sipas Institutit Kombëtar të Statistikave inflacioni është 14.4%, por shporta e konsumit përfshin një sërë mallrash opsionale që askush nuk i konsumon. Në fakt, nëse merret parasysh indeksi i çmimeve të konsumit, inflacioni në vendin tonë tashmë kalon 25%.

Në një intervistë për BNR, makroekonomisti Prof. Dimitër Ivanov theksoi se Ministria e Financave ende nuk e ka analizuar në thellësi shkallën e gabimeve të veta të deritanishme në aspektin e rritjes së inflacionit dhe politikën e nevojshme ndaj tij. Sipas prof. Ivanov, inflacioni - në masën 11-12%, ndoshta do të zgjasë disa vjet dhe do të arrijë në dy skenarë - ose stagflacion për shkak të rritjes së normave të interesit në mbarë botën, ose do të hyjmë në një recesion, dhe ka të ngjarë që kjo periudhë të zgjasë deri në vitin 2025, dhe ndoshta edhe më tej.
Sipas makroekonomistit, Bullgaria është në kaos politik dhe ekonomik dhe në një krizë më të keqe se ajo e viteve 1996-1997, kur kriza ishte vetëm financiare. Kësaj i shtohet edhe lufta, e cila prek gjithë botën dhe mund të marrë përmasa edhe më të mëdha, tha prof. Ivanov.

Më shumë nga rubrika

Për të 18-in muaj radhazi, Bullgaria ka shënuar rritje në industri

Gjatë një viti e gjysmë të fundit, prodhimi industrial në Bullgari po vazhdon të rritet në baza mujore dhe vjetore. Për muajin gusht, rritja ishte 0.7% krahasuar me korrikun dhe 16.5% krahasuar me një vit më parë, raportoi Instituti Kombëtar i..

botuar më 22-10-10 4.40.MD

Së shpejti të gjitha makinat në Evropë do të kenë pjesë të prodhuara në Bullgari

Deri më tani, Bullgaria ishte krenare që 9 nga 10 makina në Evropë kanë pjesë të prodhuara në vendin tonë. Së shpejti do të ketë elementë bullgarë në çdo makinë evropiane, sepse kemi konfirmim nga një investitor i ri i cili është një prodhues global..

botuar më 22-10-05 11.43.PD

Indeksi i çmimeve të prodhimit u rrit me 8.7 për qind për muajin

Indeksi i përgjithshëm i çmimeve të prodhimit u rrit me 8.7 për qind në gusht 2022 krahasuar me muajin e mëparshëm, tregojnë të dhënat e Institutit Kombëtar të Statistikave. Një rritje e konsiderueshme u regjistrua në prodhimin dhe shpërndarjen e..

botuar më 22-09-30 7.02.MD