Programi i ditës
Radioja Kombëtare Bullgare © 2022 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Nxënës bullgarë me fitore nga Olimpiada Evropiane e Statistikës

Ceremonia e ndarjes së çmimeve është më 27 qershor në Madrid, mund ta ndiqni online

Më shumë se 17 000 nxënës prej 19 vendeve morën pjesë në konkursin e këtij viti, organizuar nga zyra e statistikave e Komisionit Evropian- Eurostat. Detyra e çdo një skuadre ka qenë që të xhirojë një video dy minutëshe në të cilën të paraqesin përfundimet e tyre bazuar në statistikat zyrtare për gjendjen e mjedisit në vend dhe/ose në rajon, sipas Institutit Kombëtar të Statistikave.

Pasi janë vlerësuar përgjithësisht 66 propozime, juria e olimpiadës e formuar nga ekspertë të njohur në fushën e statistikave, ka përzgjedhur 5 videot më të mira në dy grup moshash: 14-16 vjeç dhe 16-18 vjeç.


Në grup moshën madhore vendi i parë është për ekipin bullgar DATAPOWER me një video të krijuar për situatën ekologjike në Bullgari.Juria ka qenë e mahnitur nga statistika e prezantuar në mënyrë të shkëlqyer, e platitur me kuadro të bukura, një prezantim të mirë dhe një muzikë origjinale. Pas të rinjve tanë janë renditur skuadrat nga Islanda, Sllovenia, Franca dhe Polonia.

Videoja bullgare fituese:

“Ne ishim “të armatosur” me motivimin e vazhdueshëm për t'i treguar Evropës se Bullgaria ka se me çfarë të krenohet - si me natyrën e saj, ashtu edhe me nxënësit e saj.Përgatitja dhe realizimi i shkëlqyeshëm i bëri përshtypje jurisë, e cila na vlerësoi me nderimet dhe çmimin më të lartë”, - tha në një letër drejtuar Radio Bullgarisë Martin Kostadinov, nxënës në Shkollën e Mesme Kombëtare Tregtare- Bankare në Sofje dhe pjesë e ekipit fitues në Olimpiadën Evropiane të Statistikave.

Ceremonia e ndarjes së çmimeve është planifikuar për në 27 qershor 2022 në orën 11.00 (CEST) në Madrid dhe do të jetë e disponushme për t'u parë në internet.

Së shpejti Radio Bullgaria do t'ju takojë më nga afër me të rinjtë e suksesshëm.

Përpiloi: Krasimir Martinov

Përgatiti në shqip: Nataniela VasilevaMë shumë nga rubrika

Web Çitalishte organizon atelienë "Të shkruarit krijues" për bullgarët në mbarë botën

Nga shtatori fëmijët nga komunitetet bullgare anembanë botës do të mund të mësojnë të shkruar krijues në një atelie të organizuar nga Web Çitalishte , njoftoi Agjencia Telegrafike Bullgare /BTA/. Atelieja do të zhvillojë te fëmijët aftësitë e tyre..

botuar më 22-08-09 3.20.MD

Përmirësuam kushtet në të cilët do të punojnë mësuesit bullgarë jashtë shtetit

Afro gjashtë muaj – po aq vazhdoi puna e Komisionit për Bullgarët jashtë Shtetit në Legjislaturën e 47-të të Kuvendit Popullor. Përveç prioriteteve të caktuara nga Kryetarja e tij Antoaneta Coneva në fillim të këtij viti, komisioni arriti të..

botuar më 22-08-09 11.26.PD
Universiteti i Mjekësisë në Sofje

Shkollat bullgare të arsimit të lartë i bashkohen aleancës “Universitetet Evropiane”

Universiteti i Mjekësisë në Sofje dhe Universiteti Bujqësor në Plovdiv iu bashkuan konsorciumit nga nisma “Universitetet Evropiane”. Komisioni Evropian miratoi edhe 4 aleanca të tjera, dy prej të cilave përfshijnë institucionet bullgare të arsimit..

botuar më 22-08-09 10.41.PD