Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Sot në Bullgari është ditë reflektimi, pa reklama politike

Sot në Bullgari është ditë reflektimi para zgjedhjeve të jashtëzakonshme parlamentare të 2 tetorit. Në orën 24:00 të datës 30 shtator përfundoi fushata parazgjedhore e kandidatëve që kërkuan mbështetjen e shoqërisë për hyrjen në Asamblenë e 48-të Kombëtare. E shtuna, pa agjitacion politik, u jep qytetarëve bullgarë mundësinë të formulojnë preferencat e tyre se kujt do të votojnë besimin për t'i përfaqësuar ata në parlamentin e ardhshëm. Shpërndarja e materialeve të fushatës, si dhe shkatërrimi i atyre tashmë të vendosura, është e papranueshme. Ndalohet publikimi i sondazheve dhe renditjeve 24 orë para votimit, si dhe në ditën e zgjedhjeve.

Partitë, koalicionet dhe komisionet nismëtare dorëzojnë sot në Komisionet Rajonale të Zgjedhjeve aplikimet për regjistrimin e mbrojtësve të listave të kandidatëve, të cilët duhet të marrin një vërtetim nga Komisioni. Në faqen e internetit të Komisioneve Rajonale të Zgjedhjeve publikohet një listë e personave të autorizuar, me kusht që të respektohen kërkesat për mbrojtjen e të dhënave personale.

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve duhet të regjistrojë dhe të publikojë në faqen e tij të internetit listën e vëzhguesve të votimit.

Më shumë nga rubrika

6.5 milionë është popullsia e Bullgarisë, një e pesta jeton në Sofje

Popullsia e vendit deri më 7 shtator 2021, sipas të dhënave të regjistrimit të popullsisë 2021, është 6 519 789. Femrat janë 3 383 527 (51,9%) dhe meshkujt – 3 136 262 (48,1%). 73,3% e popullsisë jeton në qytete, dhe 19,5% - në territorin..

botuar më 23-01-25 6.41.MD

Fjala “Bullgaria” është më e përdorura në mediat bullgare

Fjalët që shënuan vitin 2022 janë "luftë", "inflacion", "zgjedhje" dhe "Ukraina". Këtë e tregon vota e audiencës në hulumtimin në shkallë të gjerë të realizuar nga platforma e shkrim-leximit “Si shkruani?”. Pas tyre në dhjetëshen e parë janë..

botuar më 23-01-23 10.09.PD

Moti i ngrohtë i mashtroi lejlekët për të dimëruar në vendin tonë

Në fshatin Petellovo të rrethit të Kërxhalit tashmë kanë mbërritur 2-3 lejlekë, që konsiderohen si paralajmëtarët e pranverës. Akoma në fund të vitit të kaluar, zogjtë u pikasën nga banorët vendas dhe fotografi të tyre u përhapën në rrjetet..

botuar më 23-01-22 10.35.PD