Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Biznesi investon më shumë se shteti në shkencë

Foto: arkiv

Financimi shtetëror për veprimtarinë kërkimore në vendin tonë ka qenë vetëm 0.25% e PBB-së në vitin e kaluar, pavarësisht angazhimeve të marra (në Strategjinë Kombëtare për Zhvillimin e Kërkimit Shkencor) për të arritur në 0.50% në vitin 2021 dhe 0.70% në 2022. Kjo thuhet në Raportin Vjetor për Gjendjen dhe Zhvillimin e Kërkimit Shkencor të miratuar nga organizatat shkencore qeveritare dhe universitetet në 2021. Është e qartë se biznesi investon në shkencë më shumë sesa shteti, por financimi privat është pothuajse tërësisht për kërkime aplikative dhe jo fondamentale, dhe kështu fondet mbeten në sipërmarrje. Ndër problemet e tjera të theksuara janë plakja e shkencëtarëve dhe menaxhimi joefikas i rezultateve të arritura në drejtim të komercializimit të tyre.

Më shumë nga rubrika

Instituti Francez në Sofje organizon një debat mbi perspektivat e ndërtimit evropian

Më 9 mars, në kuadër të Muajit të Frankofonisë, Instituti Francez në Bullgari, në partneritet me Ambasadën e Belgjikës dhe Universiteti i Sofjes “Shën Kliment Ohridski" organizojnë konferencë-diskutim me temë: “ Ndërtimi evropian: sfidat dhe..

botuar më 23-03-09 6.10.PD
Kallojan Geshev

Një djalë bullgar për herë të dytë u bë kampion bote në matematikë shpejtësie

12-vjeçari Kallojan Geshev nga Sofja mbrojti titullin e tij botëror në shpejtësinë e llogaritjes mendore. Për të dytin vit radhazi është numri një, njoftuan organizatorët e Kampionatit Botëror të Matematikës së Shpejtësisë Mendore. Medaljet e..

botuar më 23-03-08 10.33.PD

Sipas Eurostat, Bullgaria ka shkallën më të lartë të vdekjeve në BE

Me 1 787 vdekje për 100 000 banorë, Bullgaria raportoi shkallën më të lartë të vdekshmërisë në BE në vitin 2020 , njoftoi Eurostat. Bullgaria pasohet nga Rumania me 1622 dhe Hungaria me 1513 vdekje. Franca ka përqindjen më të ulët të..

botuar më 23-03-07 1.56.MD