Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Biznesi investon më shumë se shteti në shkencë

Foto: arkiv

Financimi shtetëror për veprimtarinë kërkimore në vendin tonë ka qenë vetëm 0.25% e PBB-së në vitin e kaluar, pavarësisht angazhimeve të marra (në Strategjinë Kombëtare për Zhvillimin e Kërkimit Shkencor) për të arritur në 0.50% në vitin 2021 dhe 0.70% në 2022. Kjo thuhet në Raportin Vjetor për Gjendjen dhe Zhvillimin e Kërkimit Shkencor të miratuar nga organizatat shkencore qeveritare dhe universitetet në 2021. Është e qartë se biznesi investon në shkencë më shumë sesa shteti, por financimi privat është pothuajse tërësisht për kërkime aplikative dhe jo fondamentale, dhe kështu fondet mbeten në sipërmarrje. Ndër problemet e tjera të theksuara janë plakja e shkencëtarëve dhe menaxhimi joefikas i rezultateve të arritura në drejtim të komercializimit të tyre.

Më shumë nga rubrika

Një libër i ri ushtrimesh në bullgarisht, posaçërisht për fëmijët refugjatë dhe migrantë në vendin tonë

Në shoqërinë bullgare ekziston një grup fëmijësh të cilitnuk i kushtohet vëmendje pothuajse fare. Ata shpesh mbeten të padukshëm dhe në 10 vitet e fundit numri i tyre sa vjen edhe rritet. Këta janë fëmijët refugjatë që lanë shtëpinë, atdheun,..

botuar më 23-03-09 2.05.MD
Ilijana Jotova

Një forumi i kushtohet roli i avokatëve në shpëtimin e hebrenjve bullgarë

Nuk dihet mjaftueshëm për shembullin e ndritshëm të Bullgarisë, që shpëtoi hebrenjtë e saj, tha nënpresidentja Ilijana Jotova para Konferencës Ndërkombëtare “Roli i avokatëve në shpëtimin e hebrenjve bullgarë” , që po mbahet në Sofje. Popullsia e..

botuar më 23-03-09 12.25.MD

Takimet me migrantët janë një dukuri e përditshme për banorët e fshatrave pranë kufirit me Turqinë

Presioni i shtuar i migrantëve përgjatë kufirit bullgaro-turk krijon gjithnjë e më shumë probleme si për popullsinë vendase ashtu edhe për institucionet e Bullgari së . Numri i refugjatëve në spitalin rajonal në J ambo l l është..

botuar më 23-03-09 7.15.PD