Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Të zbukurojmë Pemën e Krishtlindjeve me lodra të punuara me dorë nga... balta

Foto: starinnokarlovo.com

Nuk ka asnjë rregull të saktë se kur të fillojmë të dekorojmë Pemën e Krishtlindjeve. Dhe, sigurisht, nuk ka asgjë më të mirë se dekorimi i pemës me lodra të punuar me dorë. Në të njëjtën kohë të punuara nga... balta.

Vendi ku mund të njiheni me mënyrën e krijimit të tyre dhe të zbuloni vetë sekretet e argjilës nën drejtimin e ekspertes Marija Vasilevska është punëtoria e qeramikës në kompleksin “Starinno Karllovo” (Karllovo e Vjetër). Kompleksi, i vendosur në Bullgarinë Qendrore, bashkon pesë shtëpi emblematike nga epoka e Rilindjes Kombëtare Bullgare që janë monumente të kulturës. Njëra prej tyre – Hani Buhallov u shndërrua në një “Qendër për zeje dhe tradita kulturore”.

Hani Buhallov

“Në punëtoritë tona secili mund të bëjë diçka me duart e veta, dhe për Krishtlindje ofrojmë kallëpe të veçanta të cilët shfrytëzohen për të prerë nga balta forma të ndryshme të dëshiruara - shpjegon Marija Vasilevska. – Kjo është një nga metodat më të thjeshta, më të zakonshme dhe të arritshme të punës. Përdoren lloje të ndryshme balte dhe pjekja bëhet në furra zjarrduruese. Vizitorëve nuk u kërkohet të kenë aftësi të veçanta, vetëm dëshirë dhe më shumë përpjekje.”

Sidoqoftë, mjeshtëria e vërtetë është e dukshme në detaje. Figurinat e ndryshme të mjeshtres Marija - engjëjt, kambana të vogla, burrat e dëborës, drerët, flokët e borës, yjet - janë bërë jashtëzakonisht saktë, dhe vizatimi mbi baltën e butë sigurisht që kërkon një dorë të fortë, aftësi serioze dhe ndjenjën e një krijuesi. Sepse secila prej lodrave është formuar dhe lyer individualisht për të marrë një pamje të përfunduar.

Zejtari e vendos një pjesë të madhe të vetes në prodhimet e punuara me dorë - thotë Marija Vasilevska. - Për sa i përket argjilës, është një material shumë i dobishëm, i lakueshëm, ekonomik, shumë i këndshëm për t’u punuar. Balta e papërpunuar fillimisht kërkon më shumë përpjekje dhe duar të forta për t’u brumosur mirë, pastaj mbështillet në një trashësi të caktuar dhe me butësi dhe kujdes formohen figurat e prera.”

Marija Vasilevska gjithashtu punon në një rrotë autentike poçari, mbi të cilën ajo skalit kambanat e shkëlqyera. Dhe ja se si zejtarja sjell frymën e Krishtlindjes në krijesat e saj:

“Unë krijoj një atmosferë - ndez një qiri, luaj muzikë të këndshme për Krishtlindje dhe përdor ngjyrat që janë karakteristike për festën e Krishtlindjeve - të bardhë, jeshile, të kuqe, argjend dhe ari - për të dekoruar figurinat. Secili prej nesh ka diçka të ngulitur në vete dhe duhet ta zbulojë, dhe ta nxjerrë nga vetja, dhe ta rikrijojë në botën materiale - është e bindur Marija Vasilevska. – Duhet të provohen zanatet e ndryshme që na kanë ardhur nga kohërat e lashta dhe duhet t’i mbrojmë dhe t’i ruajmë. Kur një person fillon të krijojë, qoftë pikturë, qepje, thurje, ky proces krijues nxjerr më të mirën tek ai. Kur një njeri përpiqet dhe gjen të tijën, ai ushqen shpirtin e tij.”

Çdo artikull i krijuar nga duart e zota të mjeshtrve të sotëm në Hanin Buhallov nuk është thjesht një aksesor, një objekt, një blerje e bukur. Është një gjendje shpirtërore, një magji mahnitëse që bën gjithmonë të kthehesh në Karllovo.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: starinnokarlovo.com


Më shumë nga rubrika

Për bashkatdhetarët tanë jashtë vendit, ansamblet folklorike janë si një Bullgari e vogël vendase

Me erën e bukës, të ëmbëlsuar me mjaltë, u pritën mysafirët e Takimit të Dytë krijues - seminari i drejtuesve të ansambleve folklorike bullgare jashtë vendit, i cili u mbajt më 11 dhe 12 nëntor në Sofje. Krahas shkëmbimit të dobishëm të përvojës, takimi u..

botuar më 23-11-19 12.00.MD

Muzeu i parë i rakisë në Sofje hapi dyert

Rakia është pija-mbretëresha e Ballkanit. “Mund të themi se e ka origjinën nga bota arabe, nga Araku i tyre. Dhe megjithëse një sërë vendesh ballkanike e konsiderojnë atë si pijen e tyre kombëtare, rakia bullgare është bullgare” – është kategorik..

botuar më 23-10-21 7.20.PD
Foto: BGNES

Festivali i bozës në Radomir e rikthen qytetin drejt zanatit të vjetër

Boza e mirë duhet të jetë shumë e trashë dhe shija e grurit të ndihet qartë, thonë mjeshtrit. Si bëhet boza sipas një recete tradicionale të Radomirit – ja çfarë do të shohin mysafirët e qytetit të Radomirit në festën shumëngjyrëshe kushtuar pijes së..

botuar më 23-10-14 10.10.PD