Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Me makete letre, Aleksandër Predov tregon historinë e blloqeve të paneleve në vendin tonë

¼ e bullgarëve jetojnë në shtëpi panelesh

7
Foto: Aleksandër Predov

Fondet në kuadër të Planit të Rimëkëmbjes dhe Qëndrueshmërisë, të destinuara për rinovimin e ndërtesave të banimit, janë në përmasë 1.4 miliardë leva. Kjo shumë mund të mjaftojë për rinovimin e rreth 1000 ndërtesave të mëdha në Bullgari. Sipas programit kombëtar të rehabilitimit dhe me fondet evropiane, në 6 vitet e fundit u rinovuan rreth 3000 ndërtesa, që është më pak se 1 për qind e stokut të ndërtesave në vendin tonë. Mesatarisht në vit rreth 200 objekte rehabilitohen pa pagesë për qytetarët. Në të njëjtën kohë, 66 000 ndërtesa banimi kanë nevojë për rinovim sipas të dhënave të Strategjisë Kombëtare për Fondin e Ndërtimit. Një numër i madh i tyre janë të ashtuquajturat blloqe panelesh, ndërtimi i të cilave filloi që në vitet 50-të të shekullit të kaluar.

Nëse mendoni se ndërtesa të tilla mund të gjeni vetëm në vendet e ish-kampit socialist, ndoshta do të habiteni kur të mësoni se shembujt e parë të tyre u ndërtuan në SHBA, dhe në Evropë. Të tilla ka edhe në Britaninë e Madhe dhe në Gjermani.

Aleksandër Predov

“Blloku i parë i ngjashëm i banimit në Bullgari u ndërtua në vitin 1958 në lagjen “Zapaden Park” të kryeqytetit dhe ekziston ende - thotë Aleksandër Predov, hobi i të cilit është krijimi i modeleve prej letre të blloqeve të paneleve. Ishte me këtë mostër të parë që ai e vuri fillimin e koleksionit të tij. – Vendosa që seria ime e parë e modeleve do të ishte e disa ndërtesave ikonike që kanë historinë dhe rëndësinë e tyre kulturore. Nga jashtë blloku nuk duket të jetë me panele, sepse ka një çati dyshe me qeramidhe.”

Aleksandri nuk i mbështet rezervat për forcën dhe qëndrueshmërinë e blloqeve të paneleve, të cilat shpesh përcaktohen si jo të besueshme dhe të pasigurta për të jetuar 50 vjet pas ndërtimit të tyre.

“Ka rreziqe, por më së shumti fshihen në mirëmbajtjen e dobët të objekteve. Problemi kryesor, nga i cili mund të pasojë diçka më serioze, janë nyjat mes paneleve, ku vendosen lidhjet mes tyre. Pas një kohe të caktuar, ato i nënshtrohen inspektimit dhe trajtimit të veçantë për t’i mbajtur të sigurt.”

Aleksandri nuk ka asnjë shqetësim për të rekomanduar një