Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në ditën e Shën Antonit të Madh mbrohemi nga sëmundjet dhe hekurpunuesit festojnë

Foto: arkiv

Kisha Ortodokse kremton Shen Antonin e Madh, një nga themeluesit e murgjërisë. Sipas legjendës, ai lindi në vitin 251 dhe jetoi 105 vjet. Pas një lufte të gjatë shpirtërore, ai arriti shenjtërinë dhe u nderua nga Zoti me dhuratën e shërimit. Shën Antoni luftoi në mënyrë aktive kundër herezisë së arianëve.

Në Ditën e Shën Antonit festojnë më shumë se 80 000 bartës të emrave Anton, Antonia dhe Andon, Donika, Donço, Donka, Donna, Tonço, Tonka, Tonko, Tonja, Toni.

Në kalendarin popullor, Dita e Shën Antonit festohet për të mbrojtur kundër sëmundjeve. Sipas legjendës, ka pasur dy vëllezër binjakë, Antoni dhe Athanasi,  të cilët kanë shpikur darët e farkëtarit. Prandaj, ditët e emrit të tyre festohen njëra pas tjetrës dhe këto ditë festojnë të gjithë farkëtarët, punuesit e thikave dhe hekurpunuesit.


Më shumë nga rubrika

Mbishkrimi më i vjetër cirilik në botë daton nga viti 921 dhe u zbulua në një manastir shkëmbor afër fshatit bullgar Krepça

Lart mbi rrugën automobilistike për në fshatin Krepça të Bullgarisë Verilindore ndodhet një manastir i gdhendur në shkëmb. E themeluar në shekujt IX - X, ai është një nga banesat shkëmbore më të hershme në territorin e Bullgarisë. Uzbulua nga..

botuar më 23-05-24 7.20.PD

Deshifruan një nga mbishkrimet më të hershme cirilike të njohura deri më tani

Një mbishkrim nga koha e sundimtarit bullgar Mbreti Simeon i Madh (893-927) u zbulua në kështjellën mesjetare “Ballëk Dere” pranë fshatit Huhla në Rodopet Lindore. Sipas studiuesve, ky është një nga tekstet më të hershme cirilike të njohura..

botuar më 23-05-23 9.45.PD

Alkerk, damа, shahu romak Rota - lojërat e lashta marrin jetë në shekullin e 21-të

Njerëzit e lashtë nuk ishin shumë të ndryshëm nga ne. Dhe atëherë kohët ishin të vështira, ndërsa njerëzit ishin të shqetësuar kryesisht për mbijetesën e tyre. Megjithatë, ata gjenin kohë edhe për argëtim. Këtë e dëshmojnë gjetjet arkeologjike të..

botuar më 23-05-20 2.35.MD