Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

SHBA e përkufizoi luftën e Bullgarisë kundër korrupsionit si “të pamjaftueshme”

Foto: Facebook/ U.S. Department of State

Raporti i ri vjetor i Departamentit të Shtetit të SHBA-së mbi respektimin e të drejtave të njeriut thekson se veprimet e qeverisë bullgare për të trajtuar korrupsionin dhe abuzimet e të drejtave të njeriut janë “të pamjaftueshme”. Në raportin e vitit 2022, që u paraqit të hënën, thuhet se në Bullgari u ndërmorën hapa për të hetuar zyrtarët e akuzuar për shkelje të të drejtave të njeriut dhe korrupsion, por kishte një problem mosndëshkimi. Ndër problemet e rëndësishme të vendit vihet re trajtimi “brutal” i grupeve të tilla si të burgosurit, emigrantët dhe fëmijët në institucione. Përmenden gjithashtu arrestime arbitrare, “probleme serioze” me pavarësinë e gjyqësorit, një nivel “serioz” korrupsioni dhe krime kundër pakicave, përfshirë etnike dhe seksuale. Si shembull i një arrestimi të paligjshëm, përmendet ndalimi i ish-kryeministrit Bojko Borisov, njofton korrespondenti i BNR, Mlladen Petkov.

Një nivel i lartë i ndikimit politik dhe ekonomik në media gjendet në kombinim me nivelet e larta të përqendrimit të pronësisë. Në publikimin e raporteve të të gjitha vendeve, Sekretari i Shtetit Antëni Blinken tha se raportet janë të bazuara në fakte dhe zbatohen të njëjtat standarde shkrimi.Më shumë nga rubrika

Konventa e Stambollit, e pa ratifikuar nga Bullgaria, bëhet e detyrueshme për BE-në

Edhe pse nuk është ratifikuar në nivel kombëtar nga gjashtë vende, përfshirë Bullgarinë, Konventa e Stambollit hyn në fuqi në të gjithë Bashkimin Evropian më 1 tetor, njoftoi Komisioni Evropian.Vendet anëtare, edhe nëse nuk e kanë ratifikuar atë,..

botuar më 23-09-29 4.44.MD

Kryeministri dhe presidenti bënë thirrje për sinkron dhe konsensus në politikën e jashtme

Bullgaria të jetë një anëtare aktive e BE-së dhe NATO-së, duke vendosur drejtimin në to. Hyrja në Shengen dhe Eurozonë, anëtarësimi në Organizatën për Bashkëpunimin dhe Zhvillimin Ekonomik, kështu ministrja e jashtme Maria Gabriel i përcaktoi..

botuar më 23-09-29 12.56.MD

Para votimit vendor shtynë diskutimet në Kuvendin Popullor për Buxhetin 2024

Lideri i GERB-it, Bojko Borisov, deklaroi se rezultati më i mirë përfundimtar i zgjedhjeve lokale do të ishte nëse të tri partitë që hyjnë në qeveri do të kishin më së shumti këshilltarë dhe kryetarë komunash. “Kjo do të riafirmojë qeverinë”, tha..

botuar më 23-09-29 11.57.PD