Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Rosica Mateva, anëtare e KQZ para Radio Bullgarisë

Një numër më i madh zyrtarësh do të pranojnë protokollet nga vendvotimet jashtë vendit

Po votojmë në 737 seksione në 61 vende në votimin e parakohshëm parlamentar më 2 prill

Rosica Mateva
Foto: BGNES

U krijuan kushte që procesi i evidentimit të rezultateve të votimit parlamentar jashtë vendit të ecë më mirë, tha Rosica Mateva, nënkryetare e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve (KQZ). Në një intervistë për Radio Bullgarinë, ajo sqaroi se për të shmangur pritjet me orë të tëra pas përfundimit të ditës së zgjedhjeve, pranimi i protokolleve me rezultatet e seksioneve në mbarë botën do të bëhet nga një numër më i madh punonjësish. Ashtu si më parë, dokumentacioni do të pranohet në KQZ, i cili vepron si komision rajonal zgjedhor për jashtë.

“Shërbimi i informacionit parashikoi një numër më të madh operatorësh në pikën e llogaritjes ku do të pranohen dokumentet. Do të punojnë edhe më shumë nëpunës të Agjencisë Shtetërore të Sigurisë Kombëtare. Ne bëjmë gjithçka që është e nevojshme që dokumentet të pranohen dhe të përpunohen sa më shpejt që të jetë e mundur. Është shumë e rëndësishme që protokollet të plotësohen në mënyrë korrekte” – shpjegoi Mateva

Numri përfundimtar i seksioneve jashtë shtetit është 737, të vendosura në 61 vende. Adresat e tyre mund t’i gjeni KËTU.

Zgjedhësit duhet të dinë se mund ta votojnë kudo ku ka vendvotim, pavarësisht nëse kanë paraqitur kërkesë për të votuar jashtë vendit apo jo. E njëjta gjë vlen edhe për shtetasit bullgarë që nuk jetojnë përgjithmonë jashtë vendit, por ndodhen jashtë vendit ditën e zgjedhjeve. Këtë duhet ta dinë edhe anëtarët e Komisioneve Sektoriale Zgjedhore (KSZ)”, tha Rosica Mateva.

Organizimi i votimit jashtë vendit nga KQZ po shkon normalisht, shtoi ajo. Anëtarët e KSZ tashmë u emëruan. E shtuna, më 24 mars, është afati në të cilin mund të bëhen zëvendësime ose të plotësohen vendet e lira me anëtarë të propozuar nga Ministria e Punëve të Jashtme, zakonisht shtetas bullgarë në vendet përkatëse.

U miratuan edhe udhëzimet metodologjike për zhvillimin e ditës së zgjedhjeve jashtë vendit, duke marrë parasysh specifikat e votimit jashtë vendit, përkatësisht: mungesën e preferencave, mungesën e vëzhgimit me video, procedurat e ndryshme për pranimin e fletëve dhe materialeve zgjedhore, për dërgimin e rezultateve të votimit në KQZ etj. Një sqarim i rëndësishëm është se votimi me patentë shoferi nuk lejohet. Analfabetizmi nuk është arsye për të votuar me shoqërues, theksohet në udhëzime.

“Ministria e Jashtme ka detyrimin t’ua dërgojë anëtarëve të komisioneve sektoriale. Të gjitha veprimet e tyre përshkruhen në detaje në udhëzimet metodologjike.”

Rekomandimi për anëtarët e komisioneve sektoriale është që të jenë të qetë dhe të kujdesshëm në evidentimin e rezultateve dhe plotësimin e protokolleve pas përfundimit të ditës së zgjedhjeve, në mënyrë që ta kryejnë punën më shpejt dhe me sukses.

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Foto: BGNES


Më shumë nga rubrika

Shtetësia bullgare do të jepet me një ceremoni të veçantë

Ata që vullnetarisht heqin dorë nga shtetësia bullgare nuk do të kenë të drejtën për rikthim, vendosën deputetët në shqyrtimin e parë të ndryshimeve në Ligjin për Shtetësinë Bullgare. Natyralizimin do ta marrin vetëm ata që nuk janë të dënuar për një..

botuar më 23-09-21 1.12.MD

Një mesazh për paqe në bregun bullgar të Detit të Zi bën thirrje për reflektim

Një pëllumb në rërë me krahë të shtrirë – ky është vizatimi më i madh i rërës në botë dhe ai mund të shihet nga një pamje e shpendëve në plazhin e bregut bullgar të Detit të Zi , midis Kamçia dhe fshatit Shkorpillovci (rreth 50 km në jug të Varnës)...

botuar më 23-09-21 7.10.PD
Bogomill Nikollov

Bogomill Nikollov: Huamarrja është një marrëveshje nga e cila pala tjetër dëshiron gjithmonë të fitojë

Me qëllim të mbrojtjes më të madhe në rastet e marrjes së kredive, eurodeputetët votuan për shtesat në Direktivën për kontratat e kredive konsumatore, të cilat vendet e BE-së do të duhet të zbatojnë brenda 3 viteve...

botuar më 23-09-20 7.53.MD