Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Asenovgrad mirëpret ekspozitën "Ikonat mrekullibërëse dhe reliket e shenjta të Ballkanit"

Foto: culture-mfa.bg

Muzeu Historik në Asenovgrad feston 940-vjetorin e themelimit të Manastirit të Baçkovos me ekspozitën "Ikonat mrekullibërëse dhe reliket e shenjta të Ballkanit". Manastiri i shenjtë, i themeluar nga Grigorij Bakuriani, për shekuj me radhë ka qenë pjesë në zhvillimin socio-ekonomik, shpirtëror dhe kulturor të Asenovgradit. Me trashëgiminë e tij të pasur shpirtërore-historike, artistike dhe arkitekturore, sot manastiri është një vend tërheqës për mijëra pelegrinë që luten përpara ikonës së famshme mrekullibërëse të Nënës së Zotit. Prandaj përvjetori i rëndësishëm i manastirit festohet pikërisht me ekspozitën “Ikonat mrekullibërëse dhe reliket e shenjta të Ballkanit”. Janë paraqitur 24 postera kishash dhe manastire ku mbahen ikonat të mrekullibërëse dhe reliket e shenjtorëve, dhe historia e çdo manastiri dhe ikonë është mbledhur në një rrëfim magjepsës mbi besimin. Ekspozita është e realizuar së bashku me Qendrën e Studimeve Sllavo-Bizantine “Prof. Ivan Dujçev" pranë Universitetit të Sofjes "Shën Kliment Ohridski” dhe shoqërohet me një katalog dygjuhësh ku shqyrtohet ky fenomen i krishterimit – ikona.

Përgatiti në shqip: Kostandina Bello

Më shumë nga rubrika

Harallampi Taçev – artisti që e dinte se si ta bënte Sofjen një kryeqytet të bukur

Ornamentet luksoze, eleganca dhe vëmendja ndaj detajeve - kjo është ajo që dallon fasadat dhe dekorimin e brendshëm të atyre pak ndërtesave publike që kanë mbijetuar deri më sot, të ndërtuara në fillim të shekullit të kaluar. Çdo banor i..

botuar më 23-10-24 7.15.PD

Një kryq mijëravjeçar enkolpion u zbulua në kështjellën antike të Almusit pranë Llomit

Një kryq enkolpion doli në dritë gjatë hetimeve arkeologjike të kështjellës së lashtë Almus në qytetin e Llomit pranë lumit Danub. Kryqi është rreth 1100 vjeç dhe është bërë gjatë sundimit të mbretit Simeon i Madh (nga 893 deri në 927). Sipas kreut..

botuar më 23-10-22 8.20.PD

Muzeu i Duhanit në Ardino tregon për mënyrën tradicionale të jetesës në Rodopet Lindore

Thonë se duhani më i mirë në Bullgari prodhohej në Rodopet Lindore, pikërisht në zonën e qytetit të Ardinos. Duhani ishte i varietetit më aromatik oriental dhe përdorej kryesisht për eksport jashtë vendit. Ai kërkohej nga prodhuesit kryesorë të..

botuar më 23-10-15 1.00.MD