Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2023 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Asenovgrad mirëpret ekspozitën "Ikonat mrekullibërëse dhe reliket e shenjta të Ballkanit"

Foto: culture-mfa.bg

Muzeu Historik në Asenovgrad feston 940-vjetorin e themelimit të Manastirit të Baçkovos me ekspozitën "Ikonat mrekullibërëse dhe reliket e shenjta të Ballkanit". Manastiri i shenjtë, i themeluar nga Grigorij Bakuriani, për shekuj me radhë ka qenë pjesë në zhvillimin socio-ekonomik, shpirtëror dhe kulturor të Asenovgradit. Me trashëgiminë e tij të pasur shpirtërore-historike, artistike dhe arkitekturore, sot manastiri është një vend tërheqës për mijëra pelegrinë që luten përpara ikonës së famshme mrekullibërëse të Nënës së Zotit. Prandaj përvjetori i rëndësishëm i manastirit festohet pikërisht me ekspozitën “Ikonat mrekullibërëse dhe reliket e shenjta të Ballkanit”. Janë paraqitur 24 postera kishash dhe manastire ku mbahen ikonat të mrekullibërëse dhe reliket e shenjtorëve, dhe historia e çdo manastiri dhe ikonë është mbledhur në një rrëfim magjepsës mbi besimin. Ekspozita është e realizuar së bashku me Qendrën e Studimeve Sllavo-Bizantine “Prof. Ivan Dujçev" pranë Universitetit të Sofjes "Shën Kliment Ohridski” dhe shoqërohet me një katalog dygjuhësh ku shqyrtohet ky fenomen i krishterimit – ikona.

Përgatiti në shqip: Kostandina Bello

<